İşte size özel hastanelerdeki sağlık hizmeti!

Geçenlerde sağlık harcamalarına verilen para boyutunun rakamları iktidarı ürkütmüş olacaktı ki, ardından özel ve vakıf hastanelerine yapılan iyileştirici! Zamlar, garibanları bir daha oralara ayak basmamak şartıyla şok etti! Hadi, hastanı al da, git özel hastaneye tedavi ol! Git de, pılını pırtını, hatta ve hatta hastanı özel hastaneye rehin bırak! Hani birde çıkıp ekranlara, vatandaşlara sağlıkta […]

Geçenlerde sağlık harcamalarına verilen para boyutunun rakamları iktidarı ürkütmüş olacaktı ki, ardından özel ve vakıf hastanelerine yapılan iyileştirici!
Zamlar, garibanları bir daha oralara ayak basmamak şartıyla şok etti!
Hadi, hastanı al da, git özel hastaneye tedavi ol!
Git de, pılını pırtını, hatta ve hatta hastanı özel hastaneye rehin bırak!
Hani birde çıkıp ekranlara, vatandaşlara sağlıkta reform yaptık, kimsenin hastası borç nedeniyle hastanelerde rehin kalmayacak fetvası veriliyordu da..
Ne oldu şimdi?
Okuyalım, sağlıkta “nereye geldik “yorumunu da size bırakalım.
Özel hastanelerin sağlık hizmeti karşılığında uskudar cilingir vatandaştan alabileceği fark oranları yüzde 90’dan yüzde 200’e yükseltildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Bakanlar Kurulu’na gönderdiği düzenleme bayram öncesi onaylandı.
Daha önce çocuk hastalıkları poliklinik hizmeti için en fazla 22,50 lira ek ücret ödenirken yeni düzenleme ile bu rakam 50 lira oldu.
Muayene fark ücreti, kadın doğumda 28 liradan 62 liraya, kardiyolojide 31 liradan 68 liraya, Dâhiliye ve Genel Cerrahide 25 liradan 56 liraya çıkarıldı.
Test ve tahliller bu rakamlara dahil değil.
Düzenleme, Ülkemiz de 550’si özel hastane olmak üzere binin üstündeki,  sağlık ünitesini kapsıyor.
SGK son 7 yıldır özel sağlık kuruluşlarına ödediği ücretlere ciddi bir azam yapmadı.
Ancak vatandaşın ödediği fark ücretleri önce % 30’dan yüzde 70’e, sonra % 90’a, en son da % 200’ne çıkarıldı.
İki kat fark ücreti uygulaması bayramdan sonra uygulamaya girecek.
SGK özel sağlık kuruluşlarına 6 milyar liraya yakın yıllık ücret öderken bunun 2 katından fazlasının vatandaştan fark ücreti olarak tahsil edildiği belirtiliyor.
Bakanlar Kurulu kararında “Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki Vakıf Üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri miktarının en fazla 2 katına kadar ilave ücret alabilirler” ibaresi yer alıyor.
Fakat yeni ayarlamada, Bakanlar Kurulu bunu kullanmadı. Bütün özel sağlık kuruluşları için “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler” denildi.
İlgili yasalarda, 2 katına kadar fark oranını belirlemeye Bakanlar Kurulu Yetki veriyordu.
SGK bundan sonra sınıflandırma yaparsa yasayı uygulamamış olacak.
Eğer bu ifadeye göre bir düzenleme yapılırsa daha önce en fazla yüzde 30 fark ücreti talep eden, bir tıp merkezide % 200 fark ücreti isteyebilecek.

Exit mobile version