Artık ilçelerimizin de doğalgaza kavuşmak gibi bir beklentileri var. Yerel yönetimlerin de artık ilçelerine doğalgaz getirmek gibi bir çalışmaları olmak zorunda…
Konuyla ilgili olarak Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’in İnternet ortamında yayınlanan bir açıklaması var. Bu açıklama Görele özelinde diğer ilçelerimizi de ilgilendiriyor.
Görele Belediye Başkanı dört yıldır bu işi takip ettiklerini söylüyor. 2015 yılında yapılan bir düzenlemeyle, düzenlemenin yapıldığı yıl nüfusu 20 bini geçen ilçelere doğalgaz getirmeye yönelik çalışmalar yapılabiliyor.
Bu düzenlemeden faydalanan Espiye ilçesinin 2018 yılı yatırım programına alındığını söylüyor Tolga Erener. Espiye’nin nüfusu o yıl20 binin üzerindeymiş çünkü!
Öte yandan Trabzon’un ilçesi Beşikdüzü de organize sanayi bölgesi olduğu için doğalgaza kavuşacak. Peki arada kalan ilçelerin durumu ne olacak?
Nüfus kriterini bildikleri için Görele’nin nüfusunu 20 binin üzerine çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Görele Belediye Başkanı Tolga Erener 2017 sonu itibariyle ilçe nüfusunun 17 bin 800 olarak tespit edilmesiyle hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ediyor.
BOTAŞ nüfusla ilgili kriteri güncellemiş. 2015’deki nüfusu değil de o yıl ki nüfusu baz alıyorlar artık. Yani nüfusunuz 20 binin üstündeyse doğalgaz almaya en azından aday olabiliyorsunuz.
Bu manada ilçelerimizin nüfus sorunu var.
İlçelerimiz 20 bin nüfusu bulmakta zorlanıyorlar.
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’in bir sitemi var. Hatta iki sitemi var.
Birinci sitemi 8 – 9 ay Görele’de yaşadıkları halde ikametlerini Görele’ye aldırmayanlara.
İnsanımız yazları ilçelerinde yaşadıkları halde resmi kayıtlarını ilçelerine aldırmıyorlar. Bu aynı zamanda yerel yönetimlerin devletten kişi başına aldıkları parayı da etkiliyor.
Şimdi bir de doğalgaz verilmesiyle ilgili kriteri de etkiliyor.
İkinci sitemi de Görele’de oturdukları halde ikametleri köylerde olanlara.
Onlar da aylarca ilçede oturdukları halde resmi kayıtlarını ilçeye nakletmiyorlar.
İlçe nüfusu içinde yer almıyorlar.
Köylerden ikameti ilçelere almayışlarının bir başka nedeni de muhtarlık seçimlerini etkilemek. Köyde oy kullanarak bir yakınını muhtar seçtirmek.
Bırakınız onların ikametlerini ilçeye aldırmayı seçimler yaklaşırken ilçeden köylere doğru bir nüfus hareketinin başladığını görürsünüz. İlçedeki ikametlerini köylerine alırlar.
Bu anlamsız döngü de ilçelerimizin nüfusunu gittikçe azaltır.
Bir de buna genel göçün sonuçlarını eklerseniz ortaya gittikçe küçülen ilçeler çıkar.
Türkiye büyür Giresun ve ilçeleri küçülür.
Ve bu da ilçeye doğalgaz gelmesinde en büyük olumsuzluk olarak karşımıza çıkar.
Bu durumda yerel yönetimlerin bir çaresizlik sendromu yaşamaları gerekmiyor. Eski siyasetçilerden Süleyman Demirel’den hatırladığımız bir söz vardır; “Demokrasilerde çare tükenmez” derdi rahmetli Demirel.
O zaman yerel yönetimler işe nüfusu artırmakla başlayacaklar. Herkesin üç çocuk yapmasını beklersek o çok zaman alacaktır. Bizim hazır yapılmış çocukları ilçelere nakletmemiz gerekiyor.
Fiilen ilçe de yaşadıkları halde kayıtları ilçe dışında olan ailelerimizi ilçe nüfusuna kaydettirmek durumundayız. Bununla ilgili sosyal çalışmalar yapmak durumundayız.
Köy muhtarlarına ve ilçe dışında o ilçe adına kurulmuş dernek başkanlarına konunun önemini anlatmak zorundayız. Onları ikna etmek durumundayız. Toplantılar yaparak işin ciddiyetini kavramalarını sağlamalıyız.
Yoksa tabela orda… Çoğu ilçemiz bu nüfusun altında.
Öyleyse doğalgaz bizim için bir hayalden öteye gitmeyecek mi?
Önce şu nüfus meselesini halletmek zorundayız. Diğer uğraşmalar ondan sonra gelecek. Nüfusunuz 20 bini geçti, alın size doğalgaz demeyecekler. O alanda ayrıca mücadele etmek gerekecek, onu biliyoruz ancak biz daha nüfus kriterini aşamadık ki!
Yöre insanı olarak modern bir hayat yaşamak istiyorsak yerel yönetimler ve o ilçelerin insanları bu anlamda kendilerine düşenleri yapmak zorundalar.
YORUMLAR