Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GÖRELE’NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Bu yıl 13 Şubat’ta Görele’nin düşman işgalinden kurtuluşunun100.yılı kutlandı.
Ülkemizin kuzey doğusunu işgal eden Ruslar Karadeniz sahilinden de Harşit ırmağına kadar ilerlemişlerdi. Yöre insanı bölgeyi terk ederek batıya doğru göçmek zorunda kalmıştı.
Bu işgal, yörede “muhacirlik” olarak tarihe geçecektir.
Rus işgaline karşı yerel direnişler gösterilmiş olsa da ilerleyiş devam etmiştir. Rusya’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle geri çekilen Ruslar yörede yaklaşık iki yıl kalmışlardır. Bölgede tarifsiz acılar yaşatan işgal günleri 13 Şubat’ta sona ermiştir.
Giresun’un bir başka ilçesi işgal görmemiştir. İlimizde en fazla acıyı Görele ve çevresi yaşamıştır. Hatta Görele’de o günlerden kalma bir de şehitlik bulunmaktadır. İlçenin Kumyalı Mahallesi’nde bulunan şehitliğin aslında bir toplu mezar olduğu anlatılmaktadır.
Göreleli şair ve yazar Nihat Çelik işgal günlerini yaşayanlar veya onların çocuklarıyla konuşarak o günleri anlatan bir kitap yazmıştır.
Emekli öğretmen ve tiyatrocu Fahri Şirin’in de o dönemi anlatan kitapları ve oyunları vardır. O döneme ait yüzlerce halk anlatısı mevcuttur Görele’de.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Çanakkale neyse Görele’de odur. Çanakkale geçilemediği için Türkiye’nin kaderi oluşmuşsa Harşit’in geçilemeyişi de ülkenin kaderinde önemli bir vakadır. Onun için Görele’nin kurtuluşu Giresun’un kurtuluşunu temsil etmektedir.
Bu yıl, 2018 yılı kurtuluşun 100. yılı olarak kutlanmaktadır.
Her yıl yapılan resmi törenlerin dışında farklı etkinlikler de yapıldı Görele’de bu yıl.
Şehitler için Kuran okundu, şehitlik ziyaret edildi.
Ve kültür sanat faaliyetlerine ağırlık verildi.
Görele Belediyesi Musiki Cemiyeti iki konser verdi. Birisi Türk sanat müziği, diğeri Türk halk müziği dalında verilen konserlere halkın yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. Salon doldu taştı. Görelelinin kurtuluş coşkusu zirvedeydi.
Bu konserlerin yapıldığı Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nin girişinin engellilere uygun olmayışı eleştiri konusu oldu. İlçede yaşayan Engelliler de o konserleri izlemek istediklerini dile getirdiler.
Bir de salonun küçük oluşu dikkatlerden kaçmadı.
Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Görele’nin eski fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergisi açıldı. Özellikle eski Görele’yi hatırlayacak yaşta olanların hatıraları canlandı sergiyi gezerken.
Bir de şiir yarışması düzenlendi kurtuluşun 100. yılında… Görele Belediyesi ve Görele Şair ve Yazarlar Derneği’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen Görele konulu şiir yarışmasına Türkiye’nin değişik bölgelerinden çok sayıda şiir geldi.
Farklı ve özel Görele anlatımları ortaya çıktı. Katılan şiirlerin bir kitapta toplanması planlanıyor. İlgi beklenenin çok üstündeydi.
İlçe dışında da özellikle İstanbul’da çeşitli kurtuluş etkinlikleri düzenlenecek bu hafta içinde. İstanbul’da çalışmalar yapan Görele dernekleri çeşitli programlarla kurtuluşu kutlayacaklar. Görele Dernekler Federasyonu İstanbul’da özel bir kutlama programı gerçekleştirecek.
İşgal günlerini ve bölgesel gerçekleri ortaya çıkartacak bilimsel araştırmalar da yapılmalı yörede… Halk anlatılarından yola çıkılarak gerçeklere ulaşacak çalışmalar yapılmalı. Olayların geçtiği yerler ve o günlere ait kalıntılar ortaya çıkartılmalı.
Toplu mezarların olduğu söylenen yerler incelenmeli ve tarihi kayıtlarla uyumluluğu araştırılmalı. O günlere ait siperler ve kullanılan malzemeler gün yüzüne çıkartılmalı.
Görele’ye bir kurtuluş müzesi kurulmalı.
Bu çalışmaların yerel kaynaklarla yapılması kolay olmayacaktır. Yerel kurumların ilgili devlet kurumlarını harekete geçirecek çalışmalar yapması bu işin ilk adımı olacaktır.
Görele’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678