Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’UN HAVASI YETER!

Dünya Sağlık Örgütü WHO ülkemizin 71 ilinde hava kirliğiyle ilgili bir çalışma yapmış ve illerin hava kirliği değerlerini ölçümleyerek bir rapor yayınlamış.
Bu rapora göre durum vahim! 44 ilin havası her gün biraz daha kirlenerek ciddi sağlık sorunlarına neden olacak düzeye ulaşmış durumda.
Ölçümlerde üst sınır olarak kabul edilen bir değer var. Çok teknik ayrıntıya girmezsek bu değer 20 olarak alınıyor. 20 nin altındaki değerler normal kabul ediliyor.
Mesela İstanbul’da ölçülen değer 48, Ankara’da ölçülen değer 58.
Tamam da bütün bunların Giresun’la ilgisi ne?
Giresun’da ölçülen değeri merak ediyor musunuz?
Yaşadığımız bu güzel il, havası kirli iller listesinde yer almıyor. Onun için Giresun’un havası yeter diyoruz. Ciğerlerimize mis gibi tertemiz bir hava dolduruyoruz.
Komşularımızın durumu berbat! Zehir soluyorlar, diğer illerimiz gibi… Mesela Trabzon’da ölçülen hava kirliliği 64 birim. Ordu 61 birim.
Olması gerekenin üç kat!
Gümüşhane 59, Bayburt, Erzincan ve Sivas 48.
Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu; Kömür kullanımı ve yanlış kentleşmenin bu sonucu ortaya çıkardığını ifade etmiş.
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinin 2014- 2019 Temiz Hava Eylem Planı hazırlamaları gerektiğini vurgulamış.
Buraya kadar, Giresun’da hava kirliği yokmuş diyerek keyifle okuyoruz bu yazıyı ancak ortada bir gariplik yok mu? Buna sevinmeli miyiz yoksa buluttan nem kapıp bazı “ acabaların” ardına mı düşmeliyiz?
Etrafımızı çevreleyen tüm illerde normal değerlerin 3 katı hava kirliği varken Giresun’da hiçbir sorun yok gibi durması biraz tuhaf değil mi?
Bizce de tuhaf!
Yoksa Giresun’u görmemezlikten gelmiş olmasınlar, diğer konular da olduğu gibi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’de yaptığı bu araştırmayla ilgili yayınlanan haritayı dikkatle inceledim. Giresun’la ilgili bir değer göremedim. Korkarım ki Giresun bu araştırmanın dışında tutulmuş.
Zaten araştırma da 71 ilde yapılmış. 10 il kafadan atlanmış ve bunlardan birisi de Giresun olmalı.
Bu benim düşüncem, doğrusunu yetkililer bilir.
Bir kere Giresun’da bu araştırmanın yapılıp yapılmadığını yetkililerin açıklaması gerekiyor. Giresun ölçüm dışı tutulduysa bunun da nedenlerinin açıklanması gerekiyor.
Belki de havamız gerçekten tertemizdir de bir evham yapıyor olabiliriz.
Ya da “ Yetkililerimiz uyuyor mu?” demek için malzeme üretmeye çalışıyor olabiliriz. Ve ya “ Giresun’a üvey evlat muamelesi yapılıyor” konulu yazılar yazmaya çalışıyor olabiliriz.
Şeytan aklımıza bin türlü fesat sokabilir.
Bütün bu değerler çok mu önemli? O yaşadığınız ülkeye bağlı.
Diğer komşu illerimizin ve öteki illerin ölçüm değerleri normalin 3 katı fazla olmuşsa o bölgeler de bir şey mi yapılacak sanki? Giresun’da yüksek çıkınca ilimizde bir şey mi yapılacak?
Giresun’da da en az üç katı hava kirliği yaşandığını bilmeyen mi var?
Doğalgaza kavuşan şehirlere kömür satamayan tüccarlar pazar olarak küçük şehirlere yöneldi. Büyük şehirlerde doğal gaz fiyatlarını yüksek bulan tüketiciler de yeniden kömür yakmaya başladılar. Onlara bedava doğal gaz dağıtamıyorsunuz.
Biz iyisi mi tertemiz havamızı soluyarak hayata gülümsemeye devam edelim.
Bilimsel bir çalışmayı dikkate almayacak kadar bilim karşıtı olacak değiliz ya!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678