Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA EKOTURİZM

Ekoturizm; turizmi güneş, deniz ve kum olarak tanımlayanlara karşı geliştirilmiş en anlamlı bir turizm türüdür. Alternatif turizm… Zaten turizm neyi pazara sürebiliyorsanız o değil midir?
Kumdan, denizden, güneşten, inançtan, doğadan, tarihi eserden farklı onlarca türü vardır turizmin. Kim neyi varsa onu sürüyor evrensel pazara. Giresun’un da yaylaları var, doğal zenginlikleri var. Bir de kültürel varlıkları… İşte ekoturizm dediğimiz de tam olarak bu; doğal bir ortamda kültürel zenginlikleri yaşamak.
Bununla ilgili olarak eski valilerimizden Dursun Ali Şahin Giresun’da 2012 yılında bir proje başlattı. Giresun İl Özel İdaresi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı da bu projeye destek oldular.
Bu proje sayesinde Giresun kültürel ve turizm anlamında çok önemli değerler kaydetti.
Piraziz’in Şeyhli köyünde hayata geçirilen bu çalışmanın bugün geldiği noktayı görmek istedik ve Görele Şair ve Yazarlar Derneği olarak Şeyhli köyüne bir tur düzenledik.
Şeyhli köyü Piraziz’den 3,5 Km. 40 yıl önce iş eğitim atölyesi olan bir bina DOKA’ nın katkılarıyla onarılmış ve yöresel mimariyle yeniden düzenlenmiş. Yörenin otantik yapısına uygun bir kullanım ortaya çıkmış. İç donanımıyla ise tam bir kültür müzesi.
Proje kapsamında bu yapıda yöresel tatların öne çıkarıldığı bir işletmecilik yapılıyor. Emekli öğretmen Ümmihan Aydın sunuyor yöresel lezzetleri konuklarına. Bütün yemekler yöresel ürünlerden yapılıyor. Unuttuğumuz tatlar yeniden damaklarımızla buluşuyor.
Proje kapsamında beş köyde eko turizmle ilgili eğitimler düzenlenmiş. Köy kadınlarının katıldığı bu özel eğitim üç ay sürmüş. Bu işi gerçek anlamda sürdüren ise Ümmihan Aydın olmuş.
Çok emek verdiği ilk bakışta belli oluyor zaten. Uzun soluklu bir uğraş gerektiriyor ekoturizm. İlk beş yılın eğitim ve tanıtım olduğunu baştan kabullenmişler. Çalışmalarını da bu anlayışla sürdürüyorlar.
Yöresel sunumların yanında 10 adet de yatak var işletmede. Konuk sayısı arttığında köyde proje kapsamında eğitim alan aileler de evlerini açıyorlar ve misafirleri ağırlıyorlar.
Giresun için ilginç bir proje ekoturizm. Kültürel değerlerin turizm pazarında görücüye çıkması yani… Ancak kapsamlı bir tanıtıma ihtiyaç var. Tur şirketleriyle bağlantı kurulup Karadeniz turuna çıkanların mutlaka görmesi gereken ve bir köy evi özelinde kahvaltı yapması, yöresel yemekler yemesi gereken bir yer.
İşletmeci Ümmihan Aydın tanıtımla ilgili olarak resmi kurumların desteğine ihtiyacı olduğunu söylüyor. Her ne kadar kişisel bir işletme gibi görünse de sonuçta Giresun’un tanıtımına ve Giresun turizmine katkı sağladığını ifade ediyor.
Eleman anlamında ise İş Kur programları çerçevesinde destek bekliyor.
Bir restoran resmiyetinin dışında bir köy evi rahatlığı insanların ilgisini çekebilir. Köy evi derken Giresun’un kültürel varlığını tanımak ve kaybolan lezzetlerini ortaya çıkarmak adına önemli bir yer olarak değerlendirilebilir Şeyhli Ekoturizm köy konağı…
Giresun’un başka ilçelerinde de denenebilir bu tür projeler. İnsanların doğal alanlara ilgi duyduğu, yöresel lezzetlere ulaşmak istediği günümüzde ilimiz için farklı bir gelir kapısı olabilir diye düşünüyor insan.
İçerik olara da farklılıklar getirilerek, konukların ilgisi çekebilecek değişik sunumlarla yöremiz için ekonomik girdi sağlayacak işletmelere dönüşebilir. Sayıları artabilir ve Giresun turizmine katkı sağlayabilir ekoturizm kültür evleri ve lezzet çeşitleri.
Tur şirketlerinin de bu alternatif sunumu göz ardı etmemeleri gerekir diye düşünüyoruz. Başta da dediğimiz gibi turizm sadece güneş, kum ve deniz değildir.
Önce Giresunluların bu ortamı yaşamalarını tavsiye ediyoruz. Sonra da bölge dışından gelen misafirlerini buralarda ağırlamalarını ve yöresel kültüre bu manada katkı sağlamalarını öneriyoruz. Sonrasında zaten insanlar kendiliğinden gelecektir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678