Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA BİR DEVRİN TANIĞIHASAN ÖĞÜTÇÜ (5)

Öncelikle ekonomi. “ Giresun ekonomisi çok zayıf… Göç vermeye devam ediyoruz. Nüfusumuz hızla azalıyor. Milletvekili sayımız 4 e düştü. İnsanlarımız üretime dönük iş yapmıyorlar. 20- 30 kişinin çalışacağı bir imalathane açılmıyor. Eski fındık fabrikalarının sahipleri yaşlandı. Şimdi çocukları ayrı işler yapıyorlar.

Giresun’da fındıktan yapılacak çok farklı ürünler elde etmek mümkün. Yapılıyor. Bir firma Türkiye çapında fındık hammaddeli çok değişik ürünler üretiyor ama bir Giresunlu çıkıp da; ben bunları Giresun’da üretebilirim demiyor.
Kâğıt fabrikası kapandı. Biz kapanmasın diye kampanya düzenledik, yazdık ama etkili olamadık. Sunta fabrikası kapandı. Giresunlu 3-5 işadamı birleşerek fabrikayı ayakta tutalım demiyor. Keşap’da bulunan tuğla fabrikası kapandı. Espiye’de açılan un fabrikası kapandı.
Büyük vilayetler yatırımcıya cazip geliyor. Giresunlu iş adamları yatırımlarını büyük şehirlere yapıyor. Almanya’ya gidenler yatırımlarımı Almanya’ya yapıyorlar.
Teşvikler, kolektif çalışmayı yeğlemeyen, özünde müteşebbis olmayan Giresunluya cazip gelmedi.
Fiskobirlik iflas bayrağını çekmiş durumda. Ortaklar bu kurumu ayağa kaldırmak için bir girişimde bulunmuyor. Menfaatimiz varsa Fiskobirlik’in ortağıyız, menfaatimiz yoksa değilmişiz gibi davranıyoruz. Oysa FKB en iyi şekilde işletilebilse 2 bin 3 bin kişiye iş imkanı sunar.”
Hasan Öğütçü konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Geçmişte Giresun’u çay üretebilir iller arasına aldırmak için çok mücadele verdik ve aldırdık ama bugün çay üretilmiyor .Giresun çayı fındık gibi çok kaliteli bir çaydır. Rize’ye göre daha az yağış ve daha fazla güneş aldığı için çok özel bir kalite… “
Fındığa alternatif ürün söylemine ne diyor Hasan Öğütçü?
“Fındıkta alternatif ürün olmaz. Fındığa yardımcı ürün olabilir. Bazı bitkiler bir yıl ürün verir bir yıl dinlenir, fındık öyle değildir. Doğal afet olmadıkça fındık her yıl belirli miktarda ürün verir.
Bunun için alternatif ürüne ihtiyaç yoktur. Yardımcı ürün benim göreve başladığım yıllardan beri zaten gündemde. Bir dönem ipek böcekçiği ve ipekçilik gündemdeydi. Ayçiçeği konu oldu, mandalina konu oldu. Bunlar fındığa alternatif değil ancak yardımcı olabilir.
Bizim fındık bahçelerimiz yaşlı, onun için ürün vermiyor. Birim alandan en fazla verimi almaya çalışıyoruz. Bir fındık ocağından 31 kilo fındık alınabileceğinin bilincinde olmalıyız. Bugün 500- 600 Gr. Fındık alıyoruz.”
Bu söyleşi için Hasan Öğütçü’ye teşekkür ediyoruz.

Nihat Öztürk’ ün notu: Bu söyleşiyi iki yıl önce yaptık ve Giresun Dergisi’nde yayınladık. Hasan Öğütçü’nün vefatıyla anısına saygı anlamında yeniden yayınlamak istedik. Saygıyla anıyoruz ve rahmet diliyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678