Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA BİR DEVRİN TANIĞI HASAN ÖĞÜTÇÜ (4)

Hasan Öğütçü’yle birlikte Yeşilgiresun, sayfalarını ve sütunlarını gençlere açtı. Giresunlu gençler şiirlerinin ve yazılarının bir gazetede yayınlanmasının heyecanını ve mutluluğunu yaşadılar.

Bu anlamda ben de 1979 yılında ilk yazılarımın Yeşilgiresun’da yayınlanmasının heyecanını yaşayanlardan birisiyim.
Hasan Öğütçü’yle biraz da bunları konuşmak istiyoruz.
“Eskiden yerel gazeteler İstanbul gazetelerinden aldıkları haberlerle çıkardı. Biz Yeşilgiresun’da yerel olayları ve yerel haberleri yayınlamaya başladık. Ziraatçı meslektaşlarımızdan destek aldık. İlçelerden çeşitli arkadaşlarla temas kurarak, onların vasıtasıyla edebiyatla ilgilenenlerle gerçek anlamda yerel gazeteciliğe giriş yaptık” diyen Hasan Öğütçü’ ye Yeşilgiresun Gazetesi arşivinin bir tarih olduğunu belirterek bu kaynaktan yararlananlar olup olmadığını sorduk.
“Doktora yapanlar var” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Yeşilgiresun gençlere ve genç kuşaklara değer vermiştir. Mesela Naim Tirali’nin ilk öyküsü Yeşilgiresun’da yayınlanmıştır. Fethi Naci ilk öyküsünü Yeşilgiresun’a yazmıştır. Karadeniz Gazetesi’nin sahibi Şaban Kerempelioğlu Yeşilgiresun’da başlamıştır. Türkiye çapında mütercim Ali Avni Öneş Yeşilgiresun’da yazmaya başlamıştır”
Yeşilgiresun gençlere verdiği önemi bugün de sürdürüyor. Bunu Hasan Öğütçü’ye sorarak teyit etmek istiyoruz ve şu cevabı alıyoruz.
“Gençlerin yazmaya yönelmesi öğretmenlerinin ilgisine bağlı. Gençler kendiliğinden yazmaya yönelmiyor. Sayfalarımızı gençlere bugün de açıyoruz. Ancak gençlerin ilgisi çok zayıf.
Bu doğrultuda yarışmalar düzenledik, Giresun Sevgisi adıyla gençler arasında bir yarışma düzenledik. Kazananlara ödüller verdik. Yine bayanlara yönelik oya ve tığ işi yarışmaları düzenledik. Çok güzel el işleri çıktı. Bunları sergiledik.”
İl dışına ve ülke dışına eskisi kadar gazete gönderemediklerini, Yeşilgiresun’un internet üzerinden e- gazete yayınladığını, bu yayınlar dolayısıyla yurt dışından olumlu mesajlar aldıklarını söyleyen Hasan Öğütçü’ye üniversitenin Giresun’da yerel gazetelerin okunmasına katkı sağlayıp sağlamadığını sormadan geçemezdik.
Üniversitenin bu anlamda bir katkı sağlamadığını, baskı sayısının 10 yıl önceye göre çok fazla değişmediğini belirten Hasan Öğütçü; okuyan bir toplum olmadığımızın, İstanbul gazetelerinin bile spor sayfalarından başka diğer sayfalarını okunmadığının altını çiziyor. Giresun Üniversitesi’nden bazı hocaların zaman zaman yazılar yazdıklarını, bunları da yayınladıklarını belirtiyor Hasan Öğütçü.
Söyleşimizin bu bölümünü Giresun’a ve Giresun ekonomisine ayırdık. Geçmişten günümüze bir değerlendirme yaptığımızda neler söyleyebiliri? Hasan Öğütçü bu anlamda neler anlatacak?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678