Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN’DA BİR DEVRİN TANIĞI HASAN ÖĞÜTÇÜ (3)

Bugün gelinen bu noktada, hâlâ bir gazeteyle toplumları bilinçlendirip dinamiklerini harekete geçirilebileceğine inanıyor mu Hasan Öğütçü?

Bu sorunun cevabı oldukça kısa ve sade. “Evet geçirilebilir kanaatindeyim. O umud u hâlâ taşıyorum”
Türkiye genelinde ülke olarak gazete ve kitap okuyan bir toplum olmadığımıza işaret eden Hasan Öğütçü umudunu yitirmediğini vurguluyor.
Yeşilgiresun  Gazetesi ‘nin birinci sayfasında kuruluş tarihi 1 Haziran 1925 olarak yer almaktadır.
Giresun Özel İdare Kültür Sitesi’nde, Giresun Eğitim Fakültesi ve Yeşilgiresun Gazetesi’nin katkılarıyla düzenlenen Yeşilgiresun Gazetesi’ne Göre Cumhuriyetin İlk Yıllarında Giresun Sempozyumu’na bir bildiri sunan Nazım Elmas Yeşilgiresun Gazetesi ile ilgili olarak şu bilgileri dile getirmiştir:
“Yeşilgiresun Gazetesi 3 Haziran 1925 tarihinde yayına başlamıştır. Sahibi Nuri Ahmet’tir. Harf inkılabına kadar Arap harfleriyle, harf inkılabından sonra Latin harfleriyle basılmıştır. Işık Matbaası- Giresun adresinde yayınlanmaktadır. Gazete daha önce Gedikkaya adıyla çıkmış, sonra Işık adını almıştır. Yeşilgiresun adıyla da günümüze kadar gelmiştir”
Daha sonra 2003 yılında kitap olarak yayınlanan bildirilere baktığımızda, Nazım Elmas Yeşilgiresun Gazetesi’nde adına sıkça rastlanan sanatçılardan da söz ediliyor ve bunları şöyle sıralıyor.
Can Akengin, Şükrü Turgut, Hilmi Acar, Refik Fikret, Münir Şeref, Ömer Lütfi, A. Karabulut, Enver Konanç, Namık Senih Mayda, Kemal Beker.
Giresunlu olmayıp da görevi gereği Giresun’da bulunan şairlerin şiirleri de yer almaktadır Yeşilgiresun Gazetesi’nde… Nazım Elmas şu isimleri almış sempozyuma sunduğu bildiriye: Mehmet Emin Yurdakul, Orhan Şaik Gökyay, Necip Fazıl, Rıfat Necdet Evrimer.
Necip Fazıl’ın bir süre Giresun Ziraat Bankası’nda çalıştığını kaydeden Nazım Elmas tebliğin sonuç bölümünde Yeşilgiresun Gazetesi ile ilgili şu tespitlerin altını çiziyor.
“Edebiyat tarihimizde önemli yer tutan sanatçıların bir kısmı çeşitli sebeplerle Giresun’da bulunmuşlardır. Yeşilgiresun Gazetesi de yayın politikası gereği bu sanatçılarla irtibat kurmuş, çalışmalarının okuyuculara ulaşmasına vesile olmuştur.
Gazete nüshalarının tamamı tarandığında sanatçıların kitaplarına girmemiş ürünlerine ulaşılabilecektir.”
Hasan Öğütçü 14 Mayıs 1974 yılında Yeşilgiresun Gazetesi’ni aldıktan sonra gazetede çok önemli değişikler ve gelişmeler ortaya koydu.
Haftalık yayınlanan gazeteyi 29 Ekim 1975 tarihinden itibaren günlük çıkarmaya başladı. İstanbul gazetelerinden alınan yazı ve haberlerle çıkan Yeşilgiresun’u yerel haberlerle çıkarmaya başladı.
Yeşilgiresun’un baskı yönteminde de değişiklikler yaşandı. El dizgisinden entertip dizgiye geçildi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678