Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GİRESUN UŞAKLARI ŞEHİTLERİYLE BULUŞUYOR

Kurtuluş Savaşı’na iki gönüllü alayla katılan bir başka il yok Türkiye’de.

Yine Türkiye’de bir ilin adıyla bilinen bir başka şehitlik de yok. Sadece Giresunluların bir şehitliği var Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı coğrafyada.
Afyon ili İscehisar ilçesi Doğanlar köyü Dedesivri Tepesi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda topluca şehit olmuş bir grup Giresunluya ait özel bir şehitlik var. Resmen tanınan ve resmi anma töreni yapılan bir şehitlik…
Bu şehitlikle ilgili hemen her şeyi başlı başına bir yazı konusu yapabiliriz. Giresunluların topluca şehit oluşlarını, o anda yanlarında bulunmayan Ahmet Asal’ın Giresun’da öldükten sonra Afyon’a götürülerek Giresunlular Şehitliği’nde arkadaşlarının yanında toprağa verildiğini… Yöre insanının Giresunluya bakışını!
Yıllarca bu şehitliğin bakımsız bir durumda olduğunu ve bugün şanına yakışır bir anma programı yapılmaya çalışıldığını…
Biz, son yıllarda yapılmaya çalışılan anma etkinliklerinin 2015 yılı hazırlıklarını dile getirmeye çalışacağız.
Yanılmıyorsam 1990 lı yıllardan sonra Afyon Giresunlular Şehitliği’nde resmi anma programı düzenlenmeye başlandı. Askeri ve sivil protokol her yıl 29 Ağustos’ta Giresun Şehitliği’nde resmi anma programı yapıyor. Bu programa Giresun’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan Antalya’dan ve diğer illerden da katılımlar oluyor.
Resmi tören bittikten sonra da Doğanlar Köyü’nde ikram ve eğlence ağırlıklı farklı bir etkinlik düzenleniyordu. Bir tür kaynaşma sağlanmaya çalışılıyordu.
Yapıla bu tören ve etkinlikler yeterli miydi derseniz, elbette değildi.
Giresun’dan iki otobüsün dolmadığını biliyorum.
Son yıllarda bu organizasyonu Giresun Federasyonu üstelendi. Özelikle katılım anlamında ve anma etkinliğinin içeriği konusunda farklılıklar yaşatmaya başladı.
Bu yıl da ciddi bir hazırlık içerisinde Giresun Federasyonu.
Başkan Hasan Turan 10 bin kişilik bir katılım hedefliyor. Bu programın özellikle İstanbul ayağı oluşmuş durumda. Başta sivil toplum örgütleri; dernekler, iş adamları ve gönüllüler bu organizasyona görev alıyorlar.
Duyurular yapılmış, basın toplantıları düzenlenmiş, afişler asılmış ve çalışmalar bir hayli yol almış
Bu organizasyonun bir de Giresun ayağı var. Kurtuluş Savaşına iki gönüllü alay gönderen Giresun’da şehitlerin anılmasıyla ilgili aynı heyecanı gördüğümüzü söyleyemiyoruz. Nedense o heyecan yok Giresun’da.
Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan Giresun’da bir çalışma başlatmış. Onlarca afiş hazırlatarak bütün ilçelere astırmış. Yine Giresun’da basın toplantısı yaparak, radyo- TV programlarına katılarak bu organizasyonun duyurusunu yapmayı sürdürüyor.
Kaymakamlarla ve belediye başkanlarıyla görüşerek her ilçeden en az iki otobüsün kaldırılmasını sağlamaya çalışıyor.
Sonra; meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer toplumsal birimlerle görüşerek 2015 yılı anma etkinliklerinin Giresun Şehitlerine has bir boyutla yapılmasını sağlamaya uğraşıyor.
Program ve içerik konusuna pek girmeye gerek görmüyorum ancak bu organizasyona tüm Giresun’un destek vermesini istiyorum. Giresun şehitleri şanına yakışır bir katılımla anılmalı
Anılmalı çünkü Türkiye’de ilin adıyla özel bir başka şehitlik yok.
Hani, Anzaklar ta dünyanın bir ucundan kalkıp geliyorlar ya, onun gibi işte…
Özellikle yerel yönetimlere bu anlamda çok iş düşüyor, Kaymakamlıklara ve sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, iş adamlarımıza ve gönüllülerimize çok iş düşüyor.
Şehitlerimizi saygı ve rahmetle anacağız ama kabirleri başında!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678