Fındıkta budama eğitimi verildi

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında gerçekleştirilen Vatandaşla Buluşma Toplantılarında Merkez Gürköy Muhtarlığınca Fındık Araştırma Enstitüsü’nden fındıkta budama konusunda eğitim talebi gelmesi üzerine Enstitü uzmanları fındıkta sonbahar-kış budaması ile ilgili eğitim düzenlendi. Eğitim Enstitü uzmanlarından Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık tarafından üreticilere, budamanın nasıl yapılacağı ve faydaları hakkında teorik ve ardından bahçede uygulamalı olarak verdi.​ BUDAMA Fındıkta budama, dikimle başlayan ve ağacın ekonomik […]

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında gerçekleştirilen Vatandaşla Buluşma Toplantılarında Merkez Gürköy Muhtarlığınca Fındık Araştırma Enstitüsü’nden fındıkta budama konusunda eğitim talebi gelmesi üzerine Enstitü uzmanları fındıkta sonbahar-kış budaması ile ilgili eğitim düzenlendi.

Eğitim Enstitü uzmanlarından Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık tarafından üreticilere, budamanın nasıl yapılacağı ve faydaları hakkında teorik ve ardından bahçede uygulamalı olarak verdi.​

BUDAMA

Fındıkta budama, dikimle başlayan ve ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden en önemli kültürel uygulamalardan biridir​.

BUDAMANIN FAYDALARI 

BUDAMA ZAMANI 

Sonbahar-Kış Budaması: Budamaya bitkinin dinlenmeye girdiği ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır ve kış soğuklarından önce tamamlanmalıdır. Ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş, kurumuş, sıklaşmış, gelişmeden geri kalmış dallar ile kök sürgünleri temizlenmelidir.

İlkbahar Budaması: Sonbahar-Kış budamasının eksikliklerini tamamlayan bir budamadır. Mart ayından itibaren başlayan yaklaşık 3 aylık dönemde gerçekleştirilmelidir.

Exit mobile version