Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

BAKAN ÇELİK, NE ZAMAN NE YAPACAK?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 14 liradan fındık alımı yaptırabiliriz diyeli bir aydan fazla oldu.
Ama ortada henüz bir şey yok. Olup olmayacağı da belli değil.
Belli değil demek de pek doğru olmayacaktır, aslında belli; TMO fındık falan almayacak. Bakan Çelik deyim yerindeyse piyasaların gazını alıyor!
TMO fındık alacak olsaydı çoktan hazırlıklara başlamış olurdu.
Fındık fiyatlarında yaşanan ani düşüşle birlikte Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar ve yönetim kurulu üyeleri Bakan Çelik’i ziyaret ederek konuyu gündeme getirdiler.
Faruk Çelik’i Türkiye daha çok Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı yıllardan tanıyor. Bizim ülkemizde böyle; bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan birisini bir başka dönemde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaparken görebilirsiniz.
Ne alakası varsa!
Bakan Çelik Ziraat Odaları Başkanı’nı dinledikten sonra piyasaları heyecanlandıran o açıklamayı yaptı. TMO 14 liradan fındık alımı yapabilir. İlk aşamada 50 bin ton fındık alımı yapılabilir.
Ancak piyasalar sadece heyecanlanmakla kaldı. Fındık fiyatlarını yükseltecek hiçbir somut gelişme olmadı. TMO Fındık falan almadı.
Almadı, çünkü fındık ihracatçıları da Bakan Çelik’e giderek bunun yanlış olduğunu anlatmaya çalıştılar. Serbest piyasaya müdahale etmenin durumu daha vahim hale getireceğini söylediler. Sakın ha! dediler…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına geçiş yapan çiçeği burnunda bakanın kafası karıştı… Ne yapacağını bilemez hale geldi.
Aslında çok da kararsızlık yaşamadı: Fındık ihracatçılarının tarafında kalmayı tercih etti. Ziyaretine gelen Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Cansever ve yönetim kurulu üyelerinin istekleri doğrultusunda karar verdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’ni fındık alımına yönlendirmedi. Olacağı da buydu.
Fındık fiyatları yükselmedi.
Ancak, sanki içi rahat değildi Bakan Çelik’in… Hâlâ ikna olamadığı noktalar var.
Yerel basında ve internet sitelerde yer alan bilgilere bakılırsa bu durum hiç de içine sinmemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın.
Şubat ayında, yani TMO fındık alabilir dediğinden bir ay sonra şöyle bir sorgulama yapıyor Sayın Bakan: “Soruyorum, fındık ne kadar? 9 lira… Rafta ne kadar? 40 lira… “
Devam ediyor:”Ağaca mı çıktın arkadaş, eline çalı mı battı, ayağına bir şey mi battı?”
Sanırsınız ki ağaca çıkanı, eline çalı batanı savunuyor… Yani üreticiyi.
Ve cevabını kendisinin bile bulamadığı soruyu soruyor: “Nereden geliyor bu 30 lira kâr?” Biz de Bakana soruyoruz; sahi nereden geliyor bu 30 liralık kâr?
Sonra da yüreğimize su serpen şu bilgileri veriyor: “Bunları sorgulamak dönemi içindeyiz”  Bu sorgulama döneminin sonunda bir karar verecek Bakan Faruk Çelik.
Bu dönem ne kadar sürecek, bu sürenin sonunda ne sonuç çıkacak, bunu kimse bilmiyor. Ben diyeyim üç ay siz deyin altı ay… Belki de daha fazla.
Bildiğimiz bir şey var; Bakanın sorgulama yaptığı sürede fındık üreticisi 9 liradan fındık satacak, raftan fındık alan tüketici de 40 liradan fındık alacak.
Aradaki 30 lirayı da ağaca çıkmayan, eline ayağına çalı batmayan birileri cebine indirecek.
Türkiye’de her şey kolay diyorlar ya işte bakanlık da bu kadar kolay!
Sorunları ortadan kaldırmak yerine sorgulamak, hepsi bu…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678