Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Zamlar üreticinin belini büküyor”

Dereli Ziraat Odası Başkanı

Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal; “Fındık üreticisine yapılan mazot ve gübre desteklemelerindeki artış yine aynı kalemlerdeki piyasa fiyat artışlarına yetişememekte, fındık desteğinde yıllardır artış yapılmamakta ve dolayısıyla üreticiler bu girdileri sağlarken ekonomik olarak zorluk çekmektedir”

Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, yeni fındık üretim sezonunun başlaması ile üreticilerin gübre, zirai ilaç, alet-ekipman fiyatlarındaki artışlar nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Okusal yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “Kaliteli ve bereketli bir fındık hasadı için çiftçilerimizin sayıca fazla girdi kalemlerinin karşılanabilmesi için de maddi gücün yeterli olması gerekmektedir. Fındık desteğinde yıllardır artış yapılmamakta ve dolayısıyla üreticilerimiz bu girdileri sağlarken ekonomik olarak zorluk çekmektedir.

Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, yeni fındık üretim sezonunun başlaması ile üreticilerin gübre, zirai ilaç, alet-ekipman fiyatlarındaki artışlar nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Okusal yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “Kaliteli ve bereketli bir fındık hasadı için çiftçilerimizin sayıca fazla girdi kalemlerinin karşılanabilmesi için de maddi gücün yeterli olması gerekmektedir.

Toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi üreticilerimizin de pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntılar yaşaması ve bu dönemde mazot, gübre, zirai ilaç, alet-ekipman fiyatlarındaki artışlar fındık üreticilerimizin belini bükmektedir. Üreticilerimize yapılan mazot ve gübre desteklemelerindeki artış yine aynı kalemlerdeki piyasa fiyat artışlarına yetişememekte, fındık desteğinde yıllardır artış yapılmamakta ve dolayısıyla üreticilerimiz bu girdileri sağlarken ekonomik olarak zorluk çekmektedir. Ayrıca Fındıkta Alan Bazlı Gelir Desteğinde Mayıs ayına geldiğimiz düşünüldüğünde ödemelerde geç kalınmış sayılmaktadır.”

“TMO DESTEĞİ DEVAM ETMELİ”

Dereli Ziraat Odası Başkanı Okusal, TMO ile ilişkin açıklamalarda da bulunarak; “TMO Fındık alımlarının devam etmesi, önümüzdeki fındık hasadından önce TMO fındık alım fiyatlarının açıklanacağının müjdesinin şimdiden verilmesi üreticilerimizdeki moral ve motivasyonu oldukça arttıracak; Fındık üreticilerimiz, üretim yolunda yalnız olmadığını bilecektir.

Tüm bunlar dikkate alındığında, Tarım ve Maliye Bakanlıklarımızdan, Fındıkta Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin bir an önce üreticilerimize ödenmesi ve miktarının arttırılması; TMO Fındık alımlarının devam etmesi hususunda gerekli çalışmaların yapılmasını üreticilerimiz adına talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.