Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üretici için 2016 fındık sezonu olmayacak”

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Ziraat odası Başkanı Nurittin karan, fındık üreticisi için 2016 sezonun olmayacağını söyledi. Karan, “Fındık yok ki sezonu olsun, bir dalda fındık görmek için mercek lazım” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 fındık sezonun başlamadan bittiğini kaydetti. Karan, “Bölgemizde fındık 2016 yılı için başlamadan bitmiştir. Önce zirai don, sonra fırtına derken ürün yok denilecek kadar az. Bir Ocak’ta 3-5 fındık ancak var. Bir dalda fındık görebilmek için mercek lazım” dedi.
Karan yaptığı açıklamada, fındık üreticisini zor ve kıt bir sezonun beklediğini, büyük ürün kaybı karşı karşıya olduklarını ifade etti.2016 ürünün çotanak şeklinde dalda görünmeye başladığını belirten Karan şunları aktardı; “Üreticilerimizin ve kendi gözlemlerimize göre bu yıl fındıkta yok yıl olacak gibi görünmektedir. Zirai don ve fırtına hasarını geçtik bir Ocak’ta 3-5 fındık görmek zor. Fındık bahçeleri bu yıl resmen kendini nadasa almış durumda.  10 üreticiden 9’u bu yıl fındığın çok seyrek olduğunu ifade etmektedir. Bunu söylerken masa başında oturduğumuz koltuktan söylemiyoruz. Bizzat üreticilerimizin ifadesidir. Ayrıca oda olarak arazide yaptığımız incelemelerde bunu net olarak görmekteyiz.

Eğer birileri çıkıp, “Ziraat Odaları rekolteyi düşük göstermeye çalışıyor” diyecek olursa çıkıp arazide gerçeği görebilir. Bu yıl fındık yok. Bunu Haziran ayında yapılacak olan rekolte tespit çalışmasından sonra herkes görecektir. Bu yıl bilindiği gibi tahmini rekolte çalışması tek elden yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak olan rekolte çalışması tahmini rekolteyi net bir şekilde ortaya koyacaktır.”

FINDIKTA TABAN FİYAT ŞART

Nurittin Karan, 9 liranın altına düşen fındık fiyatına da dikkat çekerek, fındıkta taban fiyatın şart olduğunu savundu. Avrupa ve Amerika’daki ‘Mavi Badem’ sistemine değinen Karan, Avrupa ve Amerika’da tarım ürünlerinde devletin kooperatifler aracılığıyla bir taban fiyat belirleyerek alım fiyatını bu taban fiyatın altına düşürülmediğini kaydetti. Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındıkta da taban fiyat sistemi uygulanması gerektiğini vurgulayan Karan, hükümetin taban fiyatla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) veya FİSKOBİRLİK’i devreye sokması gerektiğinin altını çizdi.

KALAN FINDIK DIŞ VE İÇ PAZARA YETECEK Mİ?

Karan, 2015-2016 sezonu tescil ve ihracat rakamlarını da değerlendirerek, 2016 yılı fındık rekoltesinin 3’te 2’sinin borsa verilerine göre alınıp satıldığını geride 200 bin ton kabuklu fındık kaldığını, bununda 100 bin ton iç fındığa tekabül ettiğini ve önümüzde daha 3.5 aylık gibi bir sürenin bulunduğunu hatırlattı. İç ve dış tüketime bakıldığında, 100 bin ton iç fındığın ihtiyacı karşılayamayacağını belirten Karan, “herkes hesabını ona göre yapsın” dedi.