Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TMO’daki fındık paylaşılamıyor!

GZO Başkanı Karan; “Sezon

GZO Başkanı Karan; “Sezon başında ‘rekolte yüksek’ diye yaygara koparanlar, stoklarında ürün kalmayınca ‘TMO elindeki fındığı piyasaya sunsun ve ihracatın önünü açsın’ diye çağrıda bulunmaya başladı.”

TMO’NUN DEPOLARINDAKİ FINDIĞIN DERDİNE DÜŞTÜLER

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin tek savunucusunun Ziraat Odaları olduğunu belirterek, sezon öncesi üreticinin ürününü 9-10 liraya almanın hesabını yapanların bugün ellerindeki mal ile TMO’nun depolarındaki fındığın derdine düştüğünü kaydetti. Karan, son günlerde bazı kesimler tarafından fındık fiyatının serbest piyasada 20 liraya yükselmesi ile övünen ve fındık için TMO’nun kapısını çalanların açıklamalarını yakinen takip ettiklerini ifade ederek, fındık fiyatının 20 liranın üzerine çıkmasıyla övünenlere, 20 liradan kaç üretici, kaç kilogram fındık sattı? Sezon başı; ‘Rekolte fazla, TMO fındık taban fiyatını yüksek açıkladı’ diyenlere ise; ‘Ne değişti de TMO’nun kapısını aşındırmaya başladınız?’ diye sordu.

PİYASADAKİ FINDIK FİYATININ ÜRETİCİ İLE ALAKASI YOK

Serbest piyasada işlem gören 20 lira fındık fiyatının üretici ile uzaktan yakından bir alakasının bulunmadığını vurgulayan Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sezon öncesi fındık taban fiyatını 17 lira açıklamasına rağmen, ürünün pazara en fazla indiği Eylül ve Ekim aylarında serbest piyasada fındık fiyatı 14-15 lira bandında işlem gördü. TMO’nun alım kotasından kaynaklı üreticiler ürünün bir kısmını bu rakamlardan satmak zorunda kaldı. Üreticinin elinde ürün azalınca ve pazara fındık arzı kesilince fındık fiyatı Kasım ayından sonra TMO’nun taban fiyatını geçti ve 20 liraya kadar yükseldi” dedi.