Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tek tırnaklı hayvanlar kayıt altına alınıyor

Giresun’da “Tek Tırnaklı Hayvanların

Giresun’da “Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik” kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar her yaştan at, eşek ve katır türü tek tırnaklı hayvan kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; “At ve katır türü hayvanların kimliklendirilebilmesi için öncelikle “Ruam Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği” kapsamında alerjik reaksiyon esaslı mallein testi uygulanmakta ve test sonucu negatif çıkan hayvanlara mikroçip uygulanarak “Tektırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi” düzenlenmektedir. Eşek türü hayvanlarda ise mallein testi uygulanmadan sağlık kontrolü yapılmakta ve sağlıklı olanlara mikroçip uygulanarak kimlik belgesi düzenlenmektedir. Belge düzenlenen her bir tek tırnaklı hayvan, Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) içerisinde yer alan TÜRKVET modülüne kayıt edilmektedir.

TÜRKVET’te kaydı olmayan tektırnaklı hayvanlara sevk raporu tanzim edilememekte olup, kimliklendirilmemiş tektırnaklı hayvanların nakil esnasında yakalanması halinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun ilgili maddeleri gereğince idari para cezası uygulanmakta ve kimliklendirme işlemi yapılarak sevkine müsaade edilmektedir.

Bahse konu yönetmelik kapsamında; her yaştan tektırnaklı hayvanların cezasız olarak kayıt altına alınması için belirlenen süre 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle sona ermektedir. Bu tarihten sonra sadece 12 aylık yaşa kadar olan tektırnaklı hayvanların cezasız olarak kimliklendirilmesine müsaade edilmekte olup, 12 aylık yaştan büyük tek tırnaklı hayvanlar ise 5996 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulandıktan sonra kimliklendirilebilecektir.

Bu minvalde; at, eşek ve katır türü hayvanı olan yetiştiricilerimizin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar merkezde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne, ilçelerde ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir” denildi.