Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siyanürlü altın arama tepkisi

Bu haberin fotoğrafı yok

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, yaylaların cehenneme dönüştürülmek istendiğini belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Giresun milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Koza İpek Gurubuna ait şirketin Yavuzkemal beldesinde, bakır-altın madeni aramasının insan sağlığına ve çevreye zararlarına dikkat çekerek, şirketin arama ruhsatının iptal edilmesini istedi. Önceki gün TBMM’de bir konuşma yapan Bektaşoğlu, söz konusu şirkete “Fetullahçı Terör Örgütü” davası kapsamında el konularak kayyum atandığını hatırlatarak “Suçladığınız şirketin zararlı projelerine sahip çıkmanızın nedeni nedir. Bunun, emaneti koruma, geçmişteki politikaları sürdürme anlamına geldiğini düşünmekte misiniz” diye sordu. CHP milletvekili Bektaşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yanıtlaması istemiyle, içinde kapsamlı bilgilerin yer aldığı ayrı ayrı üç soru önergesi verdi.
Bektaşoğlu, önergelerinde, Koza firmasının; Yavuzkemal beldesi, Konuklu köyü sınırları içinde 12 köyün orta noktasında 37,24 hektar ormanlık alanda arama yapacağını belirterek “altın madeni değince akla ayrıştırmada kullanılan siyanür gelmektedir. Bu kimyasal maddenin havaya, suya, toprağa ve bitki örtüsüne yüzde yüz oranında çözülmeden karışarak ölümlere yol açtığı, insan sağlığına ve çevreye verdiği zarar bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Söz konusu şirketin yöremizde şimdi arama için ocak kuracak olması, ileride ciddi boyutta bir çevre felaketine neden olacağı gibi, Karadeniz yaylalarının cazibesini ortadan kaldıracak ve imajını bozarak yayla turizmi yoluyla kalkınmamıza da engel olacaktır” dedi.
“YAYLALARIN ORTASINA MADEN ARAMA RUHSATI VERMENİZİN AMACI NE”
Giresun yaylalarının küresel ısınmanın da etkisiyle giderek turizm açısından önem ve değer kazanacağını belirten CHP milletvekili Bektaşoğlu, Başbakan Davutoğlu için verdiği önergesinde” ülkemizin geleceği olan yaylalarımızın ortasına, orman ve su kaynaklarımızın olduğu alana maden arama ruhsatı verilmesindeki amacını tam olarak açıklar mısınız? Bu ruhsat verilirken hangi kriterler uygulanmıştır; bilimsel veriler, bu tür madenlerle ilgili jeolojik raporlar dikkate alınmış mıdır” ifadesini kullandı.   Maden ocağını cinayet olarak nitelendiren Bektaşoğlu, önergesinde “Yıllarca yayla turizmini geliştirmek için devlet bu bölgeye hibeler verdi, yatırımlar yaptı, milyonlarca Avro harcadı. Halkın kalkınma ümidi turizm ve hayvancılığa bağlandı. Şimdi bir çırpıda bu kadar yatırımı ve planlamayı çöpe atmak devleti zarara uğratmak değil midir” dedi.