Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcaklık düştü, fındıkta tehlike kapıda!

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’da hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşeceğini, olası bir zirai dona karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Ordu’da hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşecek olması ‘zirai don’ riskini arttırdı. Ordu’nun en önemli geçim kaynağı olan fındıkta, artan ‘zirai don’ riski ise üreticiyi tedirgin etmeye başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığın yaprak ve tomurcuk açması sebebi ile ‘zirai don’dan etkilenebileceğini belirtti. Ordu genelinde hava sıcaklıklarının hafta boyunca eksi derecelerde seyredebileceğini ifade eden Soydan, yaşanabilecek ‘zirai don’ olayına karşı zararın en aza indirgenmesi için üreticilere tavsiyelerde bulundu.

“ZİRAİ DON BİN RAKIMA KADAR OLAN ALANLARA ZARAR VEREBİLİR”

Ordu’da yaşanabilecek olası bir ‘zirai don’ olayının bin rakıma kadar olan fındık alanlarını etkileyebileceğini aktaran Soydan, “2016 yılının başından bu yana bir kaç kez kar yağışı yaşandı. Bu kar yağışları fındığın yaprağını açmaması sebebi ile herhangi bir olumsuz durum oluşturmadı. Ama şuanda fındık bölgesindeki tüm yerlerde özellikle bin rakıma kadar olan alanlarda fındık yaprakları ve fındık tomurcukları açtı. Meteorolojiden alınan bilgilere doğrultusunda hava sıcaklıklarının bu hafta boyunca eksi derecelerde seyredeceği bilgisini aldık. Bu durum fındık için ciddi bir tehlike arz ediyor. Özellikle eksi derecelere inen hava sıcaklıkları fındık yaprakları ve tomurcuklarına ciddi zararlar verebilir” dedi.

“ZARARI EN AZAN İNDİRGEMEK İÇİN DUMANLAMA YAPILMALI”

Yaşanabilecek olası ‘zirai don’ olayına karşı zararın en aza indirgenmesi için üreticilere tavsiyelerde bulunan Soydan, “2014 yılında bölgemiz yaşanan ‘zirai don’ sebebi ile üreticilerimiz ciddi bir kayba uğradı. Bu sebeple üreticilerimiz ‘zirai don’ tehlikesini gördükleri taktirde doğal olarak yapacakları yöntemler var. Bu açıdan yaşanabilecek bir ‘zirai don’da zararın en aza indirilmesi için üreticilerimiz bahçelerinde dumanlama sistemi ile lastik ve saman gibi maddeler yakabilir. Bu sayede don olayı kısmi olarak çözülür ve zarar en aza indirgenmiş olur. İnşallah bu şekilde bir afetle karşılaşmayız” şeklinde konuştu.

Haber: Yeşilgiresun