Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şen; “Yerel esnafa sahip çıkılmalı”

Bakkallar ve Bayiler Odası

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Şen, yaptığı yazılı açıklamada; “Sektörünün içinde yetişmiş biri olarak tarımda ve hayvancılıkta yapılan yanlış uygulamaların ileride çok büyük sıkıntılara sebep olacağı konusunda yetkililere çeşitli defalar basın aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalışmıştık. Tarım arazilerinin yağmalandığı, verimli tarım arazilerinin imara açıldığı, hala dededen-babadan kalma yöntemlerle tarım yapıldığı için binlerce yıldır var olan göllerimizin tek tek kurutulduğu bugün bile çiftçiye kullandırılan zirai tarım ilaçlarının ve gübrelerin toprağa büyük zararlar verdiği, aynı zamanda insan sağlığına da büyük zararlar verdiği konusunda naçizane uyarılarda bulunmuştuk. Maalesef gelinen noktada gıda fiyatlarının önlenemeyen yükselişi buna paralel olarak da merdiven altı ürünlerin çoğalarak insanlarımızın sağlığına ciddi zararlar verdiği bugünlere geldik.

Diğer bir yanlışta küçük esnafı koruyacak yasaları çıkarmadan, küresel perakende guruplarının ve malum zincir marketlerin ülkenin her tarafını 10 binlerce market şubesiyle istila etmesine müsaade edilip, göz yummasıydı ve bu yüzden sermaye gurupları inanılmaz para ve birilerinden aldıkları destekle mahallenin bakkal amcasını manavını gıda sektöründe büyük bir denge olan pazarcı esnafını silip süpürüyor da, halkımız hala bu marketlere inanılmaz bir şekilde rağbet ediyor. Tüm alışverişlerini buralardan yapıyorsa kimsenin pahalılıktan şikayet etmeye hakkı yoktur.

Her gün değişen etiketlerden şikayet edenler inanın bugünler iyi günler, eğer küçük esnaf tamamen aradan çıkarsa Türkiye’de gıda sektörü tamamen tekellerin eline geçecek ki o zaman herkese geçmiş olsun. Halkımızın kendi çocuklarına, kendi kültür değerlerine, mahallesinin bakkalına, manavına, kasabına, küçük esnafına sahip çıkmadığı takdir de tekelleşme kaçınılmazdır. Bu durum maalesef sosyal dengeleri tamamen bozar, oda kimsenin yararına olmaz, nasıl ki uzun yıllardır 5 litre olarak aldığım sıvı yağlar 4 litrelik bidonlara inmişse tıpkı firmalar ürettiği ürünlerin gramajlarını devamlı aşağıya çekiyorsa, temel gıda maddeleri artık dar gelirlinin erişemeyeceği rakamlara çıkmışsa, çıkmaya da devam ediyorsa, sıkıntı büyük demektir” ifadelerini kullandı.