Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ordu’daki trafik cezaları mecliste

Bu haberin fotoğrafı yok

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Ordu’da uygulanan ve sürücüleri isyan ettiren trafik cezalarını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Ordu’daki sürücülerin tepkisine yol açan aşırı trafik cezalarını TBMM gündemine taşıyarak; İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Milletvekili önergesinde, sistemin test edilmeden ve yolda gerekli düzenleme yapılmadan uygulamaya konulmasıyla aşırı oranda ceza kesildiğini ve amacın belediyeye ve sistemi kuran firmaya gelir kazandırmak olduğunu iddia etti.
Bülent Bektaşoğlu, “İhaleyi alan ve sistemi kuran firmanın sözleşmeye göre, 2 yıl içinde yaptığı 50 milyon liralık yatırımı geri alabilmek için yaklaşık 180 milyon liralık ceza kesilmesi gerektiğinden, her yeri kameralı sistemle donatıp ceza kesilmesi için ayar yaptığı doğru mudur?  Ortalama trafik cezasının 189 TL olduğu ülkemizde iki yıl içinde yalnızca yatırım parasını çıkarmak için mi bu kadar yoğun bir ceza kesimi uygulanmaktadır?” diye sordu.
Ordu’da uygulanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi Projesi’nin (TEDES) Karadeniz Sahil Yolu Ordu şehiriçi geçişinde ve ilçelerinde uygulanmasıyla birlikte sürücülerin mağduriyetine yol açtığını belirten Bektaşoğlu, önergesinde,  Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan sistemle, 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi ışık ve hız ihlallerinin, görüntülü ve fotoğraflı olarak tespit edildiğini ve ihlallerin sürücülere ceza olarak yansıtıldığını söyledi.
İstatistiklere göre Ordu geçişinin, yaz döneminde günde 120 bin, kış döneminde 40 bin araç sürücüsü tarafından kullanıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şunları söyledi: “Böylesine yoğun bir trafik akışının yaşandığı bu güzergahta, belediye tarafından bu akışa uygun bir şehir içi geçişi düzenlemesi yapılmadan güçlü bir denetim sistemi konulmuş, hal böyle olunca da kural ihlali yapmadan geçmenin mümkün olmadığı bu yol, sürücüler için adeta bir tuzağa dönüşmüştür.   TEDES sistemi böylesine kusurlu bir yol güzergahında uygulamaya konulunca,  sürücüler milyonlarca lira para cezası ödemek zorunda bırakılmaktadır. Hatta bazı sürücülere 1’er dakika arayla toplamı 2 bin TL’yi aşan cezalar kesilmiştir”
“ÇOK CEZA, ÇOK GELİR Mİ AMAÇLANIYOR”
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Bakan Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:
1. TEDES sisteminin Giresun-Ordu-Samsun yol güzergâhında kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmadan, bir deneme ve bilgilendirme süreci olmadan belediye tarafından uygulamaya konulduğu iddiaları doğru mudur?
2. Her gün ortalama yüz bin aracın geçiş yaptığı Ordu merkez geçişinde 18 Kasım 2015 tarihinde hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ardından bu güne kadar trafik ihlali tespit edilen kaç sürücü hakkında, hangi kural ihlali ile tutanak düzenlenmiş, toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?
3. TEDES sisteminin uygulamaya alınması ardından uygulanan trafik cezası tespit tutanağı sayısı iller itibarıyla ne kadardır? TEDES arından Giresun plakalı kaç araca ne kadar ceza uygulaması yapılmıştır?
4. Trafik ihlali tespit edilen sürücüler içinde aynı günde ve aynı saat dilimi içinde aynı ihlaller nedeniyle ceza uygulanan sayısı nedir? Bu şekilde kaç sürücüye ve toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?
5.TEDES’in uygulandığı güzergâhta sürücüleri uyarıcı tabelalar bulunmadığı ve bu uygulamanın günde 2 bin dolayında araç sürücüsüne ceza yazılması anlamına geldiği tarafınızdan da bilinmekte midir?
6. TEDES uygulaması sonrasında yazılan cezaların caydırıcılığı olmuş mudur? Kural ihlallerinin önüne geçilmiş midir? Uygulama ardından Ordu merkez geçişi güzergâhında yaşanan maddi hasarlı, ölümlü ve yaralanmalı kaza sayıları ne oranda değişim göstermiştir?
7. Trafik cezalarının % 50’sini Devlet %’30’unu Büyükşehir Belediyesi, %20 sini ihaleyi alan firmanın alacağı düşünüldüğünde; TEDES’in Ordu’da alelacele uygulanmasının arkasındaki neden, elde edilecek gelir midir?  Belediyenin acelesinde %30 geliri biran önce kasasında görmek istemesi mi etkili olmuştur? Sürücülerin mağduriyeti değil de “Çok ceza, çok gelir” mantığından hareket mi edilmektedir?
8. TEDES sistemini kuran firma kime aittir, yeterlilik araştırması yapılmış mıdır?
9. İhaleyi alan ve sistemi kuran firmanın sözleşmeye göre, 2 yıl içinde yaptığı 50 milyon liralık yatırımı geri alabilmek için yaklaşık 180 milyon liralık ceza kesilmesi gerektiğinden her yeri kameralı sistemle donatıp ceza kesilmesi için ayar yaptığı doğru mudur?
10. Ortalama trafik cezasının 189 TL olduğu ülkemizde iki yıl içinde yalnızca yatırım parasını çıkarmak için mi bu kadar yoğun bir ceza kesimi uygulanmaktadır?