Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Mutlu üretici yok”

CHP Giresun Milletvekili Bülent

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba’nın, “Fındık üreticisinin %80’i açıklanan taban fiyattan mutlu” demecine tepki gösterdi Bektaşoğlu, “Bakan üreticiyle fındık baronlarını karıştırdı. Mutlu üretici yok, AKP’nin 8-9 TL’ye, maliyet fiyatına fındık satmaya mahkum ettiği mağdur üretici var. Dalga geçiyorlar, alay ediyorlar. Umarım üretici bunun hesabını 2019’da görür” dedi.

“ÜRETİCİ MUTLU DEMEK ÜRETİCİYLE DALGA GEÇMEKTİR”

CHP Milletvekili Bektaşoğlu, yaptığı açıklamada, Bakan Fakıbaba’nın ‘üretici mutlu’ açıklamasını değerlendirdi.  Bektaşoğlu, “Bakanın sözlerini hayretle karşıladım, yadırgadım, yakışıksız ve yaşanan gerçeklere aykırı buldum. Kendisi bu izlenimi nerede, nasıl edinmiştir, kastettiği ‘mutlu üretici’ kimdir, neden mutludur, hangi gözlemine dayanarak bu sözleri sarfetmiştir, bilemeyiz. Bunu, yanına kastettiği %80 üreticiden sadece birisini alarak açıklamalıdır” çağrısı yaptı.

CHP Milletvekili şunları söyledi: “Ülkemize en çok döviz girdisi sağlayan en önemli tarım, sanayi ve ihraç ürünü olan fındıkla ilgili bir alanın sorumluluğunu üstlenen Bakan Fakıbaba’yı, ciddiyete, doğruları ve gerçekleri görmeye, fındığın ne olduğunu bilmeye, öğrenmeye davet ediyorum. Karadeniz’in zor, zahmetli coğrafyasında hasat yaparak maliyetine fındık satan, alınterinin karşılığını alamayan üreticiye ‘mutlu’ demek üreticiyle alay etmektir. Üretici 2 yıl önce, geçen yıl 15 TL ve üzerinde fiyatlardan fındık satarken mutluydu. Piyasayı yabancı sektöre teslim ettiler. Şimdi mağdur. Fındık maliyetini kurtarmıyor. Sadece işçilik bir kilo fındık için 8 TL civarında. Üreticinin mutlu olması için fındığın hak ettiği değerde bir fiyata, en az 15 TL’ye yükselmesi lazım.”

“BORSADA 12 TL FİYATA FINDIK ALAN BAKAN, ÜRETİCİYE 8-9 TL’Yİ REVA GÖRÜYOR” 

CHP Milletvekili fındığın fiyatlarının Hamburg’da, İtalya’da, Trabzon’da konuşlanmış sanal borsalar, AKP’nin fındık politikasının ortakları tarafından belirlendiğini iddia etti. Bundan sadece üretici değil, ülkemiz ekonomisinin de zarar gördüğünü belirten Bektaşoğlu, açıklamasında, “Sayın Bakan Giresun’a geldiğinde fındığın ihracatçı tarafında yer alanların deposunu ve spot borsanın açılışını yapmış, bahçeye, harmana, pazara girmemiş, üreticiyle hiçbir teması olmamıştır. O borsada aralarında Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin de olduğu iki bakan sırf ‘artık borsa Türkiye’de’ algısı yaratmak için gong çalıp alım yapmışlardır. TMO’ya 10-10,5 TL’ye fındık aldıran Bakan, orada 12 TL’ye göstermelik fındık aldı. Bu nasıl iş? Fındık nerede 12 TL” diye sordu.

TMO’nun yeni bir fiyat açıklamasını isteyen Bektaşoğlu “Fındık gibi stratejik, tek söz sahibi olduğumuz ürünü Ferrero ve diğer yabancı sektör ve işbirlikçilerine peşkeş çektiler. Onların dediği oluyor” dedi.

Bektaşoğlu, TMO’nun alım kapasitesinin yetersiz ve sisteminin sınırlı olduğunu, alımlar sırasında sıkıntılar yaşandığını da söyledi ve “amaç zaten TMO’ya fındık aldırmak değil, üreticiyi serbest piyasaya yönlendirmek, 9 TL’ye fındığı sattırmak” ifadesini kullandı.

CHP milletvekili Bülent Bektaşoğlu, ziraat odası ve diğer ilgili kuruluşlara fındık için miting çağrısını tekrarladı.