Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

KÖY KÖY GEZECEKLERMİŞ

Cumhuriyet Halk Partililer kurultaydan sonra köy köy gezeceklermiş. Açıklama Gürsel Tekin’den geldi.
Kurultay bitti. Artık köy köy gezme zamanı.
Bu yöntem iktidar partisinin yıllar önce keşfettiği bir yöntem. Bırakınız köy köy gezmeyi ev ev gezerek seçim çalışması yaparak iktidar oldular. Bu seçmenin hoşuna gidiyor.
Seçmen böyle istiyor.
Ülkede iktidarı belirleyen seçmen kitlesinin en önemli ölçüsü bu; kimse sizin ne dediğinize bakmıyor. Kimse sizin söylediklerinizi yapıp yapamayacağınızla ilgilenmiyor. Ankara’da olanlar, Mecliste tartışılanlar; torba yasalar, kanun hükmünde kararnameler, yasalarda yapılan değişiklikler Anadolu insanını ilgilendirmiyor.
O siyasetçinin kendisine gösterdiği ilgiye bakıyor. Seçimden seçime de olsa birilerinin kapısını çalmasını çok önemsiyor. Hele bir de gönlünü alacak iki söz etmişseniz…
CHP’yi hep bu yönüyle eleştiriler. CHP halka inmiyor. CHP halkla kucaklaşamıyor.
CHP halkı önemsemiyor. CHP liler halkla bütünleşemiyorlar. Kendilerini halkın üstünde görüyorlar. İnsanlara tepeden bakıyorlar.
Moda bir söylem var; CHP elitlerin partisi! Adında halk olmasına rağmen halktan uzaklar. Onun için de halk onlara oy vermiyor.
CHP’nin uzun yıllardır iktidardan uzak oluşunun tek nedeni bu değil elbette. Ancak bu görüşlerin kabul gördüğünü söylemek zorundayız. Kaldı ki Gürsel Tekin de bunu görmüş ve bu açığın kapatılacağı yönünde çalışacaklarını dile getirmiş.
Bu anlamda, yerelde halkla bütünleşen CHP liler var ve bunun da sonuçlarını alıyorlar. Demek ki köy köy gezmek bir sonuç verebiliyormuş.
Türkiye’de seçmen yapısını doğru analiz edenler hep iktidar olmuşlardır. Demirel tam bir halk adamıydı. Anadolu ağzıyla konuşur, Anadolu insanı gibi davranırdı. Ecevit’e boşuna kasket taktırmıyorlardı. Kılıçdaroğlu’da denemişti bir dönem:
Peki, Erdoğan kasket de takmamıştı halk ağzıyla da konuşmuyordu ama çok önemli başarılar elde etti. Bu gözlemler doğrudur ancak Erdoğan’ın da halkla ilgili tespit ettiği farklı özellikler olmalı ki kendisini iktidara taşıyacak oyların büyük bir bölümünü köylerden ve kırsal kesimden alıyor.
Büyük şehir adıyla seçime dâhil ettiği illerde CHP’nin kalelerini düşürüyor tek tek. Köylerin ve köylülerin oyları Adalet ve Kalkınma Partisinin…
CHP her dönem buna benzer söylemler geliştiriyor. Köy köy gezme yöntemi de bunlardan en yeni olanı. Bugüne kadar bu yöntemi CHP neredeyse hiç kullanmadı. Benim bildiğim köylerde CHP’ nin köy örgütlenmesi hiç yok. Büyük şehirlerde iktidar partisi mahalle teşkilatları kuracak kadar bu işin üzerine giderlerken CHP büyük şehirlerin mahallelerinde de yok.
İktidar partisi mahalle sorumluları tutacak kadar işi önemserken CHP’ nin bu anlamda bir girişimi bile yok.
Geçmişten günümüze ortaya çıkan tabloya bakıldığında akla iki soru geliyor; Halk mı değişti CHP mi değişti? Ya da halka mı bir şeyler oldu CHP’ye mi? Halkın anlayışı mı değişti CHP’nin felsefesi mi?
Köy köy gezdiklerinde bu soruların cevaplarını alacaklardır. Şunu sorsunlar yeter; CHP’ye neden oy vermiyorsunuz? Anadolu insanı dürüsttür, saftır ve gerçekçidir. Onların kurultaylarda bile tartışamadıkları bu konuyu iki kelimeyle anlatacak kadar da açık sözlüdür.
Bu söylemler her defasında dillendirilmiştir CHP tarafından. Halka gideceğiz, gerekli mesajları aldık, dersimize çalışıyoruz, halkımızı kucaklayacağız, halkla iç içe olacağız gibi…
Ama olunamamıştır. Bu defa olunur mu? Bilmiyorum! Ne düşünüyorum? Umutlu değilim. Bunların sözde kalmasından korkuyorum.
Bunları söylerken de düşüncelerimin beni yanıltmasını istiyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678