Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kim bu Giresun düşmanları?

Giresun Üniversitesi’nde kurulması için

Giresun Üniversitesi’nde kurulması için büyük çaba harcanan Diş Hekimliği Fakültesi’nin açılışını engellemeye yönelik çalışmalar yapıldığı iddiası kamuoyuna bomba gibi düştü!

Bakanlar Kurulu’nca 20/08/2015 tarihinde alınan 2015/8052 sayılı kararla kurulan Giresun Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, aradan geçen beş yıla rağmen, bugüne kadar eğitim öğretime başlayamadı.

Sayıştay denetim raporlarına da giren bu olumsuz durum karşısında, 2019 yılında Rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Yılmaz Can, duruma müdahale ederek, 2021-2022 öğretim yılında Fakültenin öğrenci alıp, eğitim öğretime başlaması yolunda önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Diş Hekimliği Fakültesine öğrenci alımının yapılabilmesi için YÖK tarafından aranan zorunlu şartları tek tek yerine getiren Rektör Can, son olarak Eğitim Araştırma Hastanesi’nin taşınması ile birlikte boşalan Nizamiye Yerleşkesi’ndeki hizmet binasını Diş Hekimliği Fakültesi olarak hazırlamaya başladı.

Eğitim öğretim için gerekli olan tıbbi makine ve cihazların alımı bir yıl içinde tamamlandı. Bu alımların yaklaşık maliyetinin 2 milyon TL civarında olduğu söyleniyor. Tüm şartlar yerine getirildi, tam her şey bitti derken, Üniversitede ilginç bir gelişme yaşandı.

Bir ay önceye kadar, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Ali Çağın Yücel, Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can tarafından görevinden el çektirilerek, yerine vekaleten Prof. Dr. Ahmet Salbacak getirildi.

Mecbur kalmadıkça birim yöneticilerini görevden almayan, personel odaklı bir yönetim anlayışı benimseyen Rektör Can’ın bu tasarrufu tabi ki dikkat çekti. Bu ilginç atamanın perde arkasını araştıran gazeteciler, hayret verici bir bilgiye ulaştılar.

Rektör Can’ın, Fakülteye öğrenci alınabilmesi için 2020 yılı akademik kadrolarında Diş Hekimliği Fakültesine öncelik tanıdığı, bu nedenle YÖK kriterlerini yerine getirmek amacıyla, her branşta en az bir öğretim üyesi atamaya çalıştığı öğrenildi. Hatta bu atamaların bir an önce gerçekleşmesi için Rektör Can’ın bizzat mesai harcadığı anlaşıldı.

Üniversite ve Fakülte içinde bazı öğretim üyelerinin bu atamaların sonuçlanmaması için perde arkasından bir takım ali cengiz oyunları çevirerek, gizli tehdit ve şantajlarla, ataması yapılan ve göreve başlama aşamasına gelen hocaları Giresun’a gelmekten vazgeçirdikleri bilgisine ulaşıldı.

İşin daha da kötüsü, gelmekten vazgeçirilen hocaların temini zor olan branş hocaları olduğu öğrenildi.

“Endodonti” gibi branşlarda çalışan hocaların, özel sektördeki kazançların yüksekliği sebebiyle devlet üniversitelerini tercih etmedikleri, bu alanda yetişmiş hoca bulmanın bu yüzden çok zor olduğu, Rektör Can’ın da kendi özel gayretleri ile bulduğu tek Hoca’yı da, bazı art niyetli öğretim üyelerinin korkutup, göreve başlamaktan vazgeçirdikleri söylentisi ortalıkta dolaşıyor.

Diş Hekimliği Fakültesinin 2021-2022 öğretim yılında faaliyete geçmesi için Rektör Can tarafından tüm şartlar yerine getirilmiş durumda… Ancak, bu son engelleme sebebiyle, “endodonti” branşında en az bir öğretim üyesi bulunmadığı için YÖK’e öğrenci alım teklifi yapılamıyor… Bu sorun giderilmediği takdirde Diş Hekimliği Fakültesinin açılması en az bir yıl daha ötelenmiş olacak!..

GİRESUN BU OYUNU DAHA ÖNCE DE GÖRDÜ

Tren yolu, yeşil yol, sahil yolu, hava alanı, liman, tersane gibi daha önceden birçok konuda hizmet alması çeşitli kesimlerce engellenen Giresun’un maalesef bu makus talihi değişmiyor. Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim öğretime başlamaması, Fakülteye bağlı Eğitim Araştırma Hastanesinin açılmaması kime ne fayda sağlayacak?

ART NİYETLİ KİŞİLERİN CESARETİ KIRILMALI

Kamu hizmeti almak için on yıllardır komşu illere gitmeye mecbur bırakılan Giresunlu hemşehrilerimiz, kanaat önderlerinin, siyaset ve üst bürokrasinin bir araya gelerek, parti ayrımcılığına düşmeden bu konuyu çözmelerini bekliyor. Aramızda dost görünüp barınan, bu şehrin ekmeğini yiyip, gizli gizli Giresun aleyhine faaliyette bulunan bu kişiler açığa çıkarılmalı, cesaretlendikleri kaynak kurutulmalıdır.

REKTÖR CAN, YALNIZ BIRAKILMAMALI

Tıp Fakültesinin tam teşekküllü bir şekilde faaliyete geçmesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesinin bir an önce açılması yönünde geceli gündüzlü çalışmasına şahit olduğumuz Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, bu süreçte yalnız bırakılmamalıdır. Giresunlu kendi menfaatini koruma refleksi göstermeli, sorunun çözümü için Rektör Can ile birlikte hareket etmelidir. Güçlü bir kamuoyu gücü oluşmadığı sürece, siyasi parti ayrımcılığı yapmadan ilimizin menfaatleri için bir araya gelemedikçe, Giresun’un bu ve benzeri mağduriyetleri yaşaması son bulmayacak.