Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kent Konseylerinin demiryolu tartışması

Trabzon’un Ortahisar Belediyesi Kent

Trabzon’un Ortahisar Belediyesi Kent konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız’ın demiryolu ile ilgili sözlerine Giresun kent konseyi Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu’ndan cevap geldi.

Giresun Kent Konseyi Başkanı N. Uğur Karaibrahimoğlu, Trabzon’un Merkez İlçesi olan Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız’ın demiryolu hakkında yaptığı açıklamalarına cevap verdi.

Karaibrahimoğlu: “Giresun İl Genel Meclisi Başkanımız Mürşit Gürel’in ‘Demiryolunun Tirebolu üzerinden Giresun’a bağlanması’ yönündeki açıklamaları Trabzon’u oldukça rahatsız etmiş ki, Kent Konseyi Başkanları konunun da dışına çıkarak talihsiz bir açıklama yapma gereği duymuş” dedi.

Başkan Karaibrahimoğlu: “Ülkemizin Orta Asya ve Uzak Doğu ticaretini Avrupa ve Rusya’ya entegre edebilmesinin en kısa yolu olan Türkiye geçişinde Doğu Karadeniz Bölgesi önemli bir strateji içermektedir. Bu bakımdan Ulaştırma Bakanlığı tarafından planlanan Erzincan- Tirebolu Demiryolu Hattı uluslararası konumda önemli bir ulaşım aksı olmaktadır.

2020 yılına kadar projelendirilmesi planlanan proje Trabzon lobisi tarafından sadece kendi şahirlerine odaklandırılmak istenmektedir. Bu demir yolu için asıl en uygun alan Harşit Vadisi’dir. Doğu Karadeniz’i Anadolu’ya bağlayan en yakın güzergah Tirebolu-Torul yoludur. Giresun ili de bölgenin ortasındadır ve coğrafi konum olarak en uygun ildir. Dolayısıyla en az maliyetli ve en kısa olanıdır. Demiryolunun Tirebolu’ya oradan da Giresun’a ulaşması bölge limanlarına entegre edilmesini hedeflenmektedir.  Kaldı ki Burada güzergah için karar verecek olan makam, hükümettir.  Hükümetimiz teknik ve iktisadi yönden incelemesini yaparak en uygun kararı zaten verecektir.” diye konuştu.

Karaibrahimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Hal böyle iken Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel’in fikrini açıklaması Trabzon’a niçin rahatsız etti. Sanırım Trabzon bölgede ki ağırlığını yavaş yavaş kaybettiğini anlamaya başladı. Bir konu hakkında açıklama yaparken Giresun olarak Trabzon’dan izin mi alacağız. Giresun sahipsiz değildir ve her geçen gün daha da güçlenmektedir. Artık hakkını kimseye yedirmez.”

Anımsanacağı üzere Dündar Yıldız açıklamasında: “Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu şehir olan ve ‘şehzadeler kenti’ olarak anılan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon’un tarihten beri bölgenin başkenti konumundadır. Önemli bir liman kenti olan Trabzon, bölgenin ticaret merkezi olmuştur. Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel Trabzon’un bu köklü tarihini bölgedeki önemini ve ticarete yön veren geçmişini göz ardı ederek demiryolunun Erzincan üzerinden Trabzon bypass edilerek Giresun’a bağlanacağı yönündeki açıklamaları manidardır” gibi ifadeler kullanması dikkat çekmişti.