Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhracatçılar fındık için toplandı

GTSO fındık ihracatçıları ile

GTSO fındık ihracatçıları ile bir araya gelip fındıkta gelinen son noktayı masaya yatırdı.  Toplantıya Gaffaro firma yetkilisinin, “Ziraat Odaları piyasa şartlarını bilmeden konuşuyor ve üreticiyi yanıltıyor” sözleri damgasını vurdu.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası fındık ihracatçıları ile bir araya geldi. Fındık sektöründe serbest piyasa koşulları ile ihracat üzerine değerlendirme yapılan toplantıda fındık çiftçisinin desteklenmesinden müstahsil makbuzu uygulamasına kadar birçok konu üzerinde fikir alış verişi yapıldı.

Toplantıda konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu; “Son bir buçuk yılda fındık piyasasında alışıla gelmişin dışında bir dalgalanma söz konusu. Piyasa baskısı, fiyat istikrarsızlığı, devletin fiyatta garantör olup olmayacağı, çiftçi destekleme sistemi gibi konular net olmamakla birlikte Türk fındığını olumsuz etkilemektedir. Biz baştan itibaren savunduğumuz çiftçiye değil, bahçeye dolayısıyla gübre ve ilaçlama gibi materyallere destek sağlansın istiyoruz. Fiyat istikrarı oluşsun, son dönemdeki dalgalanmanın ne üreticiye nede ihracatçıya fayda sağladığını sanmıyoruz, bilakis ticari risk oluşturmaktadır. Süreç böyle devam ettiği taktirde Türkiye olarak fındıkta stratejik üstünlüğümüzü kaybedeceğiz” dedi.

ZİRAAT ODALARI PİYASA ŞARTLARINI BİLMİYOR

Gaffaro firma yetkilisi işadamı Ertuğrul Ak; “Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, Ziraat Odaları piyasa şartlarını bilmeden konuşuyor ve üreticiyi yanıltıyor. Asıl sorun Ziraat Odalarının kendi işine yönelmesidir. Bir diğer sorun müstahsil makbuzu şartı. Şuan kayıt dışı fındık ticaretinden dolayı herkes zarar görüyor, üreticiden satın alınan fındık mutlak ama mutlak müstahsil makbuzu ile kayıt altına alınmalıdır” dedi.

Toplantıda söz alan diğer fındık ihracatçıları da kaliteye dikkat çektiler. Toplantı sonunda İmalat sektörüne özel, uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanmalıdır. Yatırımlarda teşvik ve hibe programları en azından 5084 kriterlerine dönmelidir. KDV iadeleri, stopaj ve diğer vergi mahsupları daha hızlı gerçekleştirilmelidir kararları alındı.