Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresunlu kahramanlar törenle anıldı

Kurdukları 2 gönüllü alayla

Kurdukları 2 gönüllü alayla Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan ve binlerce kilometre uzaklıktaki Giresun’dan kalkıp Afyonkarahisar’a gelerek Yunan’a karşı savaşıp şehit düşen “Giresunlu Kahramanlar” hafta sonu torunlarının gerçekleştirdiği törenle anıldı. Giresunlular, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen ve Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesi Doğanlar Köyüne defnedilen Giresunlu şehitler için bir anma töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen anma törenine bu yıl, geçen yıl olduğu gibi binlerce Giresunlu katılırken, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinden 5 binin üzerinden Giresunlu dedelerini anmak için Doğanlar Köyü, Dedesivri Tepesine akın etti. Doğanlar Köyündeki anma törenlerine AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, İstanbul’un Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı Hasan Turan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ve askeri erkan katıldı.
Gerçekleştirilen tören Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Turan böyle büyük bir organizasyona imza attıklarını ifade ederek, kendilerinden desteklerini esirgemeyen İstanbul’un, Giresunlu Belediye Başkanları Remzi Aydın, Lokman Çağırıcı ve Murat Aydın’a teşekkür etti.
Organizasyonda Afyonkarahisar ve İscehisar İlçe protokol üyelerinin de kendilerine her türlü desteği verdiğini aktaran Başkan Turan, ilerleyen yıllarda daha büyük organizasyonlara imza atacaklarına inandığını belirtti.
“2 GÖNÜLLÜ ALAY YAKLAŞIK 5 BİN KİŞİDEN OLUŞMUŞ VE EVİNE 80-100 KİŞİ ANCAK DÖNEBİLMİŞ”
Şehitliğe daha fazla sahip çıkılmasını ve atalarının anılarını yaşatmak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Başkan Turan, konuşmasında şunları söyledi: “Geçmişte 2 tane gönüllü alay kurarak bu alayların şehit olduğu bir vilayetin evladı olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye’nin 81 vilayetinde bir şehrin isminin başka bir şehirde olduğu bir başka şehitlik yok. Allah bu lütfu bizlere nasip eylemiş. Bu vatan ve millet din ve namus tehlikeye girdiğinde bizim ceddimiz cephende cepheye koşmuş. 2 gönüllü alay yaklaşık 5 bin kişiden oluşmuş ve evine 80-100 kişi ancak dönebilmiş. Kırk ikinci alayın başta komutanı Hüseyin Avni Alpaslan olmak üzere Haymana’da şehit düşmüş ve 42. alayın tamamı şehit düşmüş oradan kalan az sayıdaki gönüllümüz 47. alaya dahil olmuş. Onlarında tamamı şehit olmuş. En son Kurtuluş harbinin en kritik dönemlerinde kırılma noktasında Yunan’ın büyük bir tahkimatı ve cephaneliğinin bulunduğu bu mevzilerde yüreklerinde iman taşıyan o ceddimiz ellerinde paslı makaslarla Yunan’ın etrafını çevirdiği tel örgüleri yiğitçe kesmiş ve yapılan çarpışmalarda hepsi birlikte burada şehit olmuş. Aziz ruhları önünde, bu dağlarda saygıyla eğiliyoruz. Onarlı rahmet ve minnetle anıyoruz.”
“14 ŞEHİDİMİZ, BİR DE GAZİMİZ 15 KİŞİ VAR”
Konuşmasında şehitlikle ilgili bilgilerde veren Başkan Turan, “Bulunduğumuz yerde toplu halde yatan 14 şehidimiz, birde bu şehitlikte bu şehitlerle beraber düşmanla çarpışan Ahmet amcamız var. Şehitler daha önce kendi aralarında bir akitte bulunuyorlar ve diyorlar ki, ‘Aramızdan hangisi sağ kalırsa mezarlarımızı yapsın ve onun kaybolmasına müsaade etmesin’. İşte o köye su almaya gittiğinde Allah’ın takdiri olarak belki de bu sözün tecellisi olacak şekilde geldiğinde arkadaşlarının şehit olduğunu görüyor. O da kendisinin daha sonra vefat ettiğinde gazi olarak buraya defnedilmeyi arzu ettiğini belirtiyor ve buraya defin ediyorlar. 14 şehidimiz, bir de gazimiz 15 kişi var” diye konuştu.
“TERÖRE KARŞI DURUŞUMUZU GİRESUN UŞAKLARI OLARAK GÖSTERMEK İÇİN BURAYA GELDİK”
Konuşmasında son olarak son günlerde Türkiye’de yaşanan terör olaylarına değinen Başkan Turan, Giresunlular olarak dün nasıl atalarının yurdunu göz diken düşmana karşı savaştıysa, bugün torunlarının aynı şekilde savaşmaya hazır olduklarını vurguladı. Başkan Turan, “Bugünlerde vatanımızın bir çok yerinde şehitlerimiz toprağa düşüyor. Aynı şeyleri yaşamayalı diye buradayız. Hain emellere hizmet eden, o gün yurdumuzu işgale koşan müstevlileri karşı çarpışan bu yiğitlerimiz gönüllü geldiler. Bugün de bu ülkeyi emperyal amaçlarla işgal etmek isteyen, ülkemiz üzerinde operasyon yapmak isteyen bütün müstevlileri ve onların yerli işbirlikçilerine karşı duruşumuzu Giresun uşakları olarak göstermek için buraya geldik. Dolayısı ile bizlerin yaptığı törenin ruhu ve buraya gelen bütün hemşehrilerimizin ortak ruhu budur” dedi.
“BUNDAN SONRAKİ PROGRAMLAR İNŞALLAH DAHA GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
Törende konuşan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ise şehitliğin Afyonkarahisarlılar olarak kendileri için çok değerli olduğunu kaydederek, aziz şehitlerin vatanın her metrekaresinde bulunduğunu belirtti. Ürün konuşmasında şunları söyledi: “Biz bu tür törenleri resmiyetten çıkarıp halkın daha fazla sahipleneceği bir hale getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunun için gerekli bütün maddi imkanları yetkililerimiz sağolsun sağlıyorlar. Ben bu aziz şehitlerimiz için gereken bütün desteği sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonraki programlar inşallah daha geniş katılımla gerçekleştirilecek.”
Ürün’ün ardından konuşan Giresunlu Belediye Başkanları ise şehitlik hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
DEDELERİNİN MEZARLARI BAŞINDA SAYGI NÖBETİ TUTTULAR
Törende konuşmaların ardından İstanbul Pendik’ten gelen Aliye İzzet Begoviç Camii’nin din görevlilerinin okuduğu ilahilerle devam etti. Sonrasında ise İscehisarlı lise öğrencilerinin hazırladığı “Kara Zıpkalılar Dedesivri Tepesi Boş Değil” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunun gösterimi sırasında protokol üyeleri de dahil olmak üzere törene katılan bir çok kişinin duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. Törende ayrıca Başkan Turan tarafından, şehitlikte ismi yazılan 12 Giresunlu Kahramanın isminin yazıldığı künyeler protokol üyelerine hediye edildi. Törende Giresunluların, Kurtuluş Savaşı döneminde oluşturdukları alayların kıyafetlerini giyen ve tüfekle şehit mezarlarının başında nöbet tutan 14 genç ise törene katılan herkesin ilgi odağı oldu.
Tören şehitlik arazine yapılan tuvalet ve mescitlerin açılmasıyla sona erdi.