Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun 2212 ton bal üretti

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed Angın, “Giresun’da 2015 tahmini verilerine göre 1137 arıcımız tarafından her yıl ortalama 2212 ton bal üretimi yapılmaktadır, geçen yıl 120 milyon lira gelir elde edildi” dedi.

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed Angın, Giresunlu 1137 arıcı tarafından 2015 yılında 2212 ton bal üretildiğini söyledi.
Giresun fındık üretiminin yanı sıra bal üretimiyle de önemli bir il haline geldi. Çok sayıda arıcının faaliyet gösterdiği Giresun’da 2015 yılı bal üretimi 2212 ton olarak gerçekleşti. Giresun’un bal üretiminde her geçen gün etkisini arttırdığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed Angın , “Giresun fındıkla birlikte bal üretiminde de öncü bir il oldu. 2015 yılında ilimizde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30 adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi 950 arıcıya ait 85.967 koloni için toplam 859.670 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.2014 yılında ise 786 üreticiye ait 77.685 koloni için 776.850 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimizde geçen yıla göre destekleme verilen üretici sayısında % 21 ve arılı kovan sayısında  % 11 artış kaydedilmiş olup, arıcılığa olan ilgi ve bal üretiminde de buna paralel gelişme sağlandığı görülmektedir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed Angın arıcılık faaliyetleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:
1-Arılı Kovan Desteklemesi: 2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereğince; arılı kovan (koloni) başına 10 TL destekleme verilmekte olup, bu kapsamda 2-Arı kovanlarının yabani hayvanlardan korunması için “Elektro Şoklu Çit Sistemi” dağıtımı: İlimizde bal arısı kolonilerinin ayı ve diğer yabani hayvan saldırılarından korunması amacıyla İl Müdürlüğümüzce uygulamaya konulan, giderinin yüzde 50’si İl Özel İdaresi kaynaklarından ve yüzde 50’si de yetiştiriciler tarafından karşılanan proje kapsamında; 2014 yılında Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi 15 arıcımıza, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünce uygulamalı kurulum ve kullanım bilgisi verildikten sonra  “Elektro Şoklu Çit Sistemi” dağıtılmıştır. Güneş enerjisi ile çalışan elektro şoklu çit, hayvanların kısa fakat güvenli bir elektrik şoku ile kontrolüne imkân veren bir sistemdir. Bu elektrik şoku hayvanın hafızasında kalıcı olmakta ve daha sonra çite yaklaşmamaktadırlar.
3- Arıcılık Altyapısının Desteklenmesi Projesi: Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planında yer alan Arıcılık Altyapısının Desteklenmesi Programı kapsamında; DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ile Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Muhammet Angın tarafından 05.11.2015 tarihinde imzalanan protokol ile uygulamaya konulmuştur.
Protokol gereğince; Bulancak, Şebinkarahisar ve Çanakçı ilçelerinde DOKAP tarafından daha önce düzenlenen eğitim kursuna katılan ve gerekli şartları sağlayan 89 arıcımıza polen, propolis ve arı sütü üretimi faaliyetine geçmeleri için üst sınırı 2 bin TL’yi geçmemek üzere toplam 178 bin TL tutarında aşağıda belirtilen ekipmanların alımına hibe desteği verilmiştir.