Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gezmiş, “İlaç Krizi Acilen Çözülmeli!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Eczacı Elvan Işık Gezmiş, yaşanan ilaç krizi üzerine hükümete çağrıda bulundu. Hastaların ilaçsız kaldığını ve eczanelerin çaresiz durumda olduğunu belirten Işık Gezmiş, ilaç yokluğunun kabul edilemez boyutlara ulaştığını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Anayasa’da belirtilen devletin sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan milletvekili, bozulan ekonominin ve istikrarsız ilaç politikalarının ilaçlara erişimi imkansız hale getirdiğini vurguladı.

Son ilaç fiyat kararnamesinin (16 Aralık 2023 tarihinde) ardından dokuz gün sonra (25 Aralık 2023) yürürlüğe giren düzenleme ile ilaç yokluğunun çok yüksek boyuta ulaştığını belirten Gezmiş, hastaların ilaçsız kaldığını ve ilaç tedarikinin durma noktasına geldiğini dile getirdi.

Milletvekili, bütçe görüşmelerinde ilaca ve koruyucu sağlık ihtiyaçlarına ayrılan kaynağın yetersiz olduğunu ifade ederek, sağlık için ayrılan bütçenin OECD ülkelerinin çok altında olduğunu söyledi. Ayrıca, ekonomik çöküş, döviz kuru artışı ve ilaç üretimindeki zorlukların, hastaların ilaçlara ulaşımını daha da zorlaştırdığını belirtti.

HPV aşısının da bütçeden ödenmesi gerektiğini savunan Gezmiş, HPV aşısının ücretinin yüksek olması nedeniyle vatandaşların bu maliyeti karşılayamadığını, bu durumun hastalığın yayılmasını artırdığını söyledi.

Milletvekili, ilaç krizinin bir an önce çözülmesi için hükümete çağrıda bulunarak, halk sağlığının tehlikede olduğunu ve ilaç krizinin acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı.