Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FINDIKTA TAHMİNİ REKOLTE UYARISI

KFİMB Başkanı Edip Sevinç,

KFİMB Başkanı Edip Sevinç, fındıkta tahmini rekolte açıklamaları dönemine girdiklerini belirterek, “Gerçek rekolte tahmini Temmuz’da yapılır, mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir” dedi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, Mayıs ayı itibariyle çeşitli kurum ve kuruluşların fındıkta tahmini rekolte açıklamalarını yapacağı bir döneme girdiklerini belirterek, “Fındıkta gerçekçi rekolte tahminleri Haziran-Temmuz ayında yapılır. Bu sebeple son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir” dedi.

İlyas Edip Sevinç yaptığı açıklamada, KFMİB olarak uzun yıllardan bu yana konusunda uzman ziraat yüksek mühendislerinden oluşan bir heyet ile rekolte tahmin çalışmaları yürüttüklerini ve bu heyet tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonucunun özellikle fındığın yüzde 80-90’ını kullanan alıcılar nezdinde büyük itibar gördüğünü belirtti. Sevinç, bu itibarın rekolte tahminlerinin yüzde 95 seviyesinde isabetli olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Daha önce bilimsel tespit yapmak için oluşturdukları heyetin karanfil sayımı için 19 Şubat-11 Mart 2017 tarihleri arasında 15 il, 90 ilçede çalışma yaptıklarını, bu çalışma sonunda karanfil sayımına göre Türkiye fındık rekoltesiyle ilgili ilk tahmin sonuçlarını tespit ettiklerini belirten Sevinç, “Söz konusu çalışma sonuçları spekülasyon amaçlı kullanılabilir endişesiyle kamuoyu ile paylaşılmamıştır” diye konuştu.

“GERÇEKÇİ TAHMİN TEMMUZ’DA BELLİ OLUR”

Fındıkta gerçekçi rekolte tahmininin Haziran-Temmuz aylarında yapılacak çalışmalarla belirleneceğine de dikkat çeken Sevinç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları haziran-temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda da son çalışmasını ayrıca yapacaktır. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızın beklenti, niyet ve kişisel ihtiyaç parametrelerine bağlı olarak açıklandığı izahtan vareste olan son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir. Esasen üreticimiz bahçesindeki fındığın miktarını şu anda bile hepimizden iyi bilmektedir.”