Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındıkta erken hasat uyarısı

Trabzon Ticaret Borsası Meclis

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Arslantürk; “Havaların etkisi ile üründe olgunlaşma dönemi gecikti. 10 Ağustos’tan önce asla hasat yapılmamalı”

2022 ürünü fındığın erken hasat edilmemesi istenerek, bunun randıman düşüklüğü ile bir ton fındıkta en az 2 bin TL’lik bir kayba neden olabileceği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, havaların serin ve yağışlı geçmesinin, ürünün tam olgunlaşmasında 2 haftalık bir gecikmeye sebep olduğunu belirterek, “Bu nedenle sahil kesimlerinde 10 Ağustos, orta kesimde 15 Ağustos, yüksek kesimlerde ise 20 Ağustos’tan önce bahçelere girilmemeli. Fındık erken hasat edilmemeli” dedi.

Erken hasadın yerine göre 2-3 randıman kaybına neden olabildiğine dikkat çeken Arslantürk, üreticilere ‘bahçeye girmeyin’ çağrısı yaparak şunları söyledi:

“Yakında fiyat açıklanacak. Ama diyelim ki 50 liralık bir fiyat olacak. Bu durumda 2 randıman 1 TL demektir. 2 randıman kaybı 2, 3 randıman kaybı ise 3 TL’lik zarar demektir. Bu da bir ton fındıkta 2-3 bin liralık zarar anlamına gelir. Bunun için her ne olursa olsun acele etmek zarara sebep olacaktır. Üreticilerimiz acele ederek hem kendilerine, hem de fındığın kalitesine zarar vermesinler. Hatta uygun olan yerlerde fındığı daldan değil yerden toplasınlar.”