Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındıkta emanet oyunu!

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun’daki Ziraat Odaları düşün fındık fiyatları karşısında tek vücut oldu. Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman üreticinin emanete bıraktığı fındığı üzerinden kendisine oyun oynandığını öne sürdü.

Yaman, Türk fındığını büyük bir tehlikenin beklediğini de vurgulayarak, “Üreticiyle resmen alay ediyorlar TMO derhal devreye girmeli, taban fiyat uygulaması derhal yapılmalı üreticinin mağduriyeti derhal giderilmelidir” dedi.

Fındık yetişen ilçelerin Ziraat Odası Başkanları dün Giresun Ziraat Odasında bir araya gelerek fındıktaki yaşanan gelişmelerle ilgili ortak bir açıklama yaptılar.  Ziraat Odaları adına açıklamayı yapan Ziraat Odaları İl koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, üreticiye emanete verdiği fındığı üzerinden oyun oynandığını söyledi. Yaman, “Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı olduğu apaçık ortadır. Üretici fındığı manava emanete vererek fındığın emanette olduğunu zannediyor. Oysaki yabancı menşeli firma manava 14,00 TL aldım garantisi vererek emaneti kendi depolarına çoktan stok etmişlerdir. Bugün fiyatın 8,00 TL seviyelerine düşmesi fındık ihracatçılarının ve manavların aradaki farkı kar düşüncesiyle ucuza kapatmaya çalışmasıdır” dedi.

TMO DERHAL DEVREYE GİRMELİ

Erim Yaman, TMO’nun gelinen noktada hemen devreye girmesini istediklerini belirterek, “Aldığımız duyumlara göre üreticinin emanete bıraktıkları fındık için “Sezonu kapatıyoruz, Fındığımızın hesabını gelin görelim diyorlarmış, Üreticinin kendilerine güvenip emanete bıraktığı fındığı 14,00 TL’den satan,  fiyat tabana inince üreticiye gelin sezonu kapatıyoruz deyip üreticinin alın terini ayak oyunlarıyla ve fazla para kazanma hırsıyla yok sayan bu zihniyet resmen üreticiyle alay etmektedir” dedi.

Yaman şöyle konuştu; “Üretici kan ağlıyor daha ne bekleniyor TMO derhal devreye girmeli, taban fiyat uygulaması derhal yapılmalı üreticinin mağduriyeti derhal giderilmelidir. Fındıkta arz-talep dengesi çökmüştür ve serbest piyasa koşulları işlememektedir.2009 yılında fındık serbest piyasa koşullarına AK parti hükümeti tarafından bırakıldı. Yeni fındık stratejisi kapsamında fındık üreticisine verilen alan bazlı gelir desteğine defalarca teşekkür ettik etmeye de devam ediyoruz. Ancak gelinen noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü. Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı. Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan oyun ayyuka çıkmış durumdadır.

Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı olduğu apaçık ortadır. Üretici fındığı manava emanete vererek fındığın emanette olduğunu zannediyor. Oysaki yabancı menşeli firma manava 14,00 TL aldım garantisi vererek emaneti kendi depolarına çoktan stok etmişlerdir. Bugün fiyatın 8,00 TL seviyelerine düşmesi fındık ihracatçılarının ve manavların aradaki farkı kar düşüncesiyle ucuza kapatmaya çalışmasıdır. Alınıp satılamayan fındığın fiyatı dibe vurmuş durumdadır. Fiyatı 15 lira seviyesinden 11 – 12 seviyesine çektiler, devlet babadır dedik kapısını çaldık. Tarım bakanımız çıktı, fındık üreticisini alıcı karşısında ezdirmeyiz, gerekirse TMO’yu devreye sokar müdahale ederiz, dedi. Fındık fiyatı 8 liraya kadar düştü. Tekelleşme aşikardır, Bakanımız Trabzon’a geldiğinde tekelleşme varsa ve üretici mağdursa biz üreticinin yanındayız demişti. Şimdi sizlere soruyoruz; Tekelleşme konusu rekabet kurulunda 2 ay geçti rekabet kurulu bir karara varamadı mı? 14,5 TL’den 8 TL’ye inen fındık fiyatları tekelleşmenin apaçık ortada olduğunu göstermemekte midir? Fındık fiyatı 5 TL’ye inince mi rekabet kurulu karar verecek ve bakanlık o zaman mı devreye girecek? Üretici kan ağlıyor daha ne bekleniyor.
400 bin ailenin geçim kaynağı olan fındığın yerlerde süründürenlere Allah sorsun ve her kim ki üreticinin hakkını savunmuyorsa ki savunması gerekenler bizlerde dahil olmak üzere eğer bizlerde savunamıyorsak üreticiler haklarını helal etmesinler.”