Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FINDIKTA DON’A ÇÖZÜM “OKAY 28”

Bu haberin fotoğrafı yok

ODA BAŞKANI AÇIKLADI

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin karan, fındıkta zirai don’a karşı en etkili çözümün FAE tarafından tescili yapılan”Okay28” adlı fındık çeşidinin dikimini yapmak olduğunu söyledi. Karan, “Okay28” çeşidinin 400 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde meydana gelen don olayından etkilenmediğini söyledi.

DON’A ÇOK DAYANIKLI

Karan, ”Giresun Ziraat Odası olarak önerimiz; mutlaka ve acilen 400 rakım üzerinde fındık tarımı yapılan bölgelerde dikim alanlarının devlet destekli yenilenerek, Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından zirai dona karşı dayanıklılığı tescil edilen ‘Okay28’ çeşidinin dikilmesi gerekmektedir. Okay28 özellikle yüksek rakımlarda arazilerde geç meyve açtığı için dona karşı oldukça dayanıklı bir çeşittir.” dedi.

FINDIK TEKELLEŞİYOR

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta üretimde yaşanan sıkıntıların yanında en büyük sorunun tekelleşme olduğunun altını çizdi. Türk fındığının tekelleşmeye doğru gittiğini ifade eden Karan, şu anda fındık fiyatında yaşanan sorunun temelinde tekelleşme yattığını kaydetti. Karan, tekelleşmenin serbest piyasada kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığına dikkat çekti.

Giresun Ziraat Odası’ndan fındık dikim alanlarının yenilenmesiyle ilgili önemli açıklama geldi. Nurittin Karan, Giresun’da 400 rakımın üzerinde fındık tarımı yapılan alanlarda dikim alanlarının devlet destekli yenilenerek, Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından zirai dona karşı dayanıklılığı tescil edilen ‘Okay28’ çeşidinin dikilmesi gerektiğini kaydetti. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta en büyük sorunun üretim ve tekelleşme olduğunu bildirdi. Karan yaptığı açıklamada, ülkemize yıllık 2 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlayan fındıkta sorunların iyi tespit edilerek, ileriye dönük çözüm odaklı çalışması gerektiğini ifade etti.

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fındıkta artık her yıl zirai donun kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Karan, “2004 ve 2014 yılında yaşanan zirai don afetinin ardından artık bu risk kaçınılmaz bir unsur olmuştur. Fındıkta zirai don riskini en aza indirebilmek için günü birlik günü kurtarma adına yapılan açıklamalardan öte, bu riski nasıl önleyebilirinizi konuşmalı ve çözüm önerisinde bulunmalıyız. Bizim Giresun Ziraat Odası olarak önerimiz; mutlaka ve acilen 400 rakım üzerinde fındık tarımı yapılan bölgelerde dikim alanlarının devlet destekli yenilenerek, Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından zirai dona karşı dayanıklılığı tescil edilen ‘Okay28’ çeşidinin dikilmesi gerekmektedir. Okay28 özellikle yüksek rakımlarda arazilerde geç meyve açtığı için dona karşı oldukça dayanıklı bir çeşittir. Yüksek kesimli arazilerde her yıl ürün kaybının önüne geçilebilmesi için devletimizin de desteğiyle dikim alanları Okay28 çeşidiyle yenilenmelidir. Bu konuda bir an önce hareke geçilerek bir çalışma başlatılmalıdır. Yoksa her yıl “fındık yandıydı, yanacaktı” diyerek günü kurtarmadan öte bir yere varamayız” dedi.