Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Fındık fiyatını güncelleyin”

MHP Giresun İl Başkanı

MHP Giresun İl Başkanı Müjdat Öz, fındık fiyatlarının yeniden belirlenmesi için TMO’ya çağrıda bulundu. Öz, “Fındık fiyatını güncelleyin” dedi.
MHP İl Başkanı Öz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fındıktaki düşük fiyat ve fiyat istikrarsızlığı üreticimizi mağdur ettiğinden hükümeti acilen fındığa sahip çıkmaya ve fiyatta güncelleme yaparak yeni bir fiyat açıklamaya davet ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık alımı yapılması memnun edici olsa da 2017 sezonu ürünü için açıklanan fiyat kabul edilebilir değildir. Açıklanan fiyat beklentinin çok altında olup üreticide hayal kırıklığı yaratmıştır. Fındık yüksek maliyetle elde edilen bir üründür, ancak açıklanan fiyat ile üretici emeğinin karşılığını alamamaktadır.  Açıklanan fiyat üreticiden çok piyasada tekel konumuna gelenlerin işine yaramıştır. Geçen yıl 12-13 lira seviyesinde başlayan fındığa bu sene verilen 10 lira fiyat maliyeti ancak karşılamaktadır” dedi.

Öz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçen seneden bu yana ilaç, gübre, işçi yevmiyesi vs. tüm maliyetlere zam gelmiş olduğu halde, fındık fiyatının geçen seneden düşük olması kabul edilebilir bir durum değildir. Açıklanan 10 lira fiyat ile maliyetinin dışında üreticinin cebine 1 lira dahi girmemekte ve geçimine katkı sağlamadığı halde üretici sırf bahçede kalmaması için ürününü toplamaktadır. Fındığını toplayıp pazara indirmek isteyen üretici ne yapacağını bilemez bir haldedir. Okulların açılmasına az bir süre kalmış olduğu halde fındık fiyatında herhangi bir yükselme olmamış olduğundan üretici çaresiz ve umutsuzdur. TMO’nun depoları yetersiz ve randevu sistemi gecikmelere neden olduğundan piyasadaki fiyat istikrarsızlığı devam etmektedir. Şu an için fındığın bir sahibi yok gibi görünmektedir. Açıklanan düşük fiyata tüm üreticiler tepki gösterdiği halde, milletin temsilcileri olan iktidar milletvekillerinin herhangi bir tepkisi ve üretici lehine açıklamaları yoktur. Fındık ilimizin ve bölgemizin olmazsa olmazıdır ve fındıktaki bu sorun birilerinin değil hepimizin sorunudur. Fındıktaki fiyat sorununun çözümü için hep birlikte hareket etmek ve üzerimize ne düşüyor ise yapmak zorundayız. Bu nedenle fındık fiyatında en az 3 lira fiyat güncellemesi yapılarak üreticiye bayram hediyesi verilmesini talep ediyor ve fındık üreticisinin bu mağduriyetini gidermek üzere başta iktidar milletvekillerimiz ve tüm ziraat odalarımızı göreve davet ediyoruz.”