Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“FINDIĞI DA ÇAY GİBİ İŞLEYİP SATALIM”

Bu haberin fotoğrafı yok

TÜMSİAD Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gökçen Alemdaroğlu:  “Fındığı sadece kabuğunu kırıp kavurup satmayalım, bir fındık endüstrisi oluşturalım”

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklardan biri olan fındığın tıpkı yörenin diğer geçim kaynağı çaydaki gibi kendi sanayisi ve endüstrisini oluşturması gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gökçen Alemdaroğlu, Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden olan fındığın gerektiği gibi işlenemediğini ve kendi sanayisi ve endüstrisini oluşturmadığını söyledi.  Alemdaroğlu, Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 66’sını Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin karşıladığını hatırlattı. En büyük fındık üreticisi ve ihracatçılarının bu illerden çıktığını ifade eden Alemdaroğlu ancak aynı illerde fındık işleyen fabrikaların yüzde 52’sinin 50 ve daha az çalışana sahip olduğuna dikkat çekti. Alemdaroğlu “Bölgemizde hatırı sayılır bir fındık üretimi var.

Biz istiyoruz ki bu fındığı sadece kavurup satmayalım, işleyelim. Endüstrisini ve sanayisini kuralım tıpkı çayda yaptığımız gibi. Kurulan bu fındık fabrikalarında marka çikolatalar marka ürünler üretilsin, işlensin. Vatandaş da ürettiği fındığı kime satacağını düşünmesin fabrika sahibi gitsin vatandaşın fındığına talip olsun. Bunun yanında fabrikalar kurulurken yan sanayi gelişsin. Fabrikalar makine parkını bu yan sanayiden elde etsin. Bu da bu bölgenin insanı olsun. Yani fındık üreticisi kazansın, fındık sanayicisi kazansın, yan sanayi kazansın, bölge kazansın ve ülke kazansın” dedi.

Bölgedeki mevcut fındık işletmelerinin yüzde 32’sinin 50-100 kişinin çalıştığı orta ölçekli işletmeler sınıfında olduğunu vurgulayan Alemdaroğlu “İşletmelerin yüzde 88’i fındığın kabuğunu kırma, yüzde 80’i fındık kavurma, yüzde 68’i kıyılmış fındık ve fındık unu üretimi, yüzde 64’ü kabuklu fındık depolama, yüzde 56’sı fındık püresi üretimi, yüzde 52’si dilinmiş fındık üretimi, yüzde 20’si fındık ezmesi üretimi, yüzde 12’si fındık içeren çikolata gibi mamul ürün üretimi ve yüzde 8’inin kabuklu fındık kurutma prosesine sahip. İşletmelerin yüzde 76’sı 2000 yılından sonraki teknolojiye sahip, geri kalanı ise eski teknoloji ile çalışıyor. Bölgede fındık üretimi çok ancak üretici ve ya çiftçiler satışta sorun yaşıyor. İlimizdeki fındık fabrikaları fındığı aldıktan sonra küçük işlemlerde onu eziyor, kurutuyor ve ürettiği ürünün ihracını yapıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Yeşilgiresun