Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FAE’den, “Fındık yandı mı?” araştırması!

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Giresun’da etkili olan soğuk hava kar yağışı sonrası fındık bahçelerinde fenolojik gözlem gerçekleştirdi.

Müdürlük görevlileri, soğuk hava ve kar yağışının 2022 yılı mahsullü ürününe olumsuz etki yapıp yapmadığını takip ediyor. Kar yağışının fındığa ne düzeyde etki yapacağının önümüzdeki süreçte belli olacağı kaydedildi.

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, fenolojik gözemle ilgili şunlar kaydedildi; “Fındığın dinlenme döneminde iki haftada bir, dinlenmeden çıkarak tomurcuk kabarması başladığı andan itibaren ise haftada bir Giresun ve Ordu illerinde toplam 6 lokasyonda fenolojik gözlem yapmaktadır. Yani erkek ve dişi çiçek açımı, yaprak açımı, çotanak bağlama dönemleri ve daha sonrasında fındığın geçirdiği tüm fizyolojik evreler gözlenmektedir. 6 lokasyonda yürütülen bu çalışmalar sahil, orta ve yüksek kolu temsil edecek şekilde belirlenmiştir. Düzenli yapmış olduğumuz gözlemlerle fındığın iklim şartlarından etkilenme durumu da belirlenmektedir. Cuma gününden bu yana bölgemizde yağan kar ve düşük sıcaklıkların fındığa olumsuz etki yapıp yapmadığını takip ediyoruz. Orta ve yüksek kolda bazı bahçelerde 11-15 Mart tarihleri arasında gece saatlerinde 0 derecenin altında sıcaklıklar gerçekleştiğini tespit ettik. Ancak fındığa ne düzeyde etki yapacağı önümüzdeki süreçte belli olacak. Şimdilik net bir ifade kullanmak için erken. Gözlemlerimiz ve veri toplama çalışmalarımız devam ediyor.”