Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

EGE DENİZİ’NİN ÖLÜLERİ

Yanlış Suriye politikalarının tek sonucu bu değil ama en fazla canımızı bu acıtıyor.

Ege Denizi’ den Yunanistan adalarına geçmek isterken ölen insanlar… Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve diğerleri.
Bu bir sonuç aslında… Nedenlerini kimse tartışmıyor. Neden bunlar Türkiye’de oluyor? Ülkenin derdi kendisine yetmezmiş gibi bir de Suriye’den savaştan kaçan ve Türkiye’ye sığınan insanlar…
Ülkenin bir bölümünde yaşanan savaştan gelen şehitlere mi yanarsın Ege Denizi’nde ölen masum insanlara mı?
Ülkeyi yönetenler her saat başı bu iki konuda söz üretmekle meşgulken bütün bunların nedenlerini tartışma cesareti gösteremiyorlar. Tek söylemleri; terörün kökünü kazıyacaklar ve Esat gidecek… Başka bir şey söyleyen, duydunuz mu?
Yıllardır aynı şeyleri söylüyorsunuz ancak ne terörün kökü kazındı ne de Esat gitti.
Kabul edin ki bu öngörüleriniz doğru değil… Bu öngörüyle oluşturduğunuz yönetim şekliniz de doğru değil. Doğru olmadığı da bal gibi ortada!
Suriye rejiminin bir ayda devrileceğini söyleyerek bir politika geliştirdiniz, öyle olacağını zannettiniz ya da size öyle söylendi.
Şunu kabul edin ki bu konuda muhalefeti hiç ciddiye almadınız. Uyarılara kulak asmadınız. Deyim yerindeyse burnunuzun dikine gittiniz.
Yanıldınız… Bırakınız Esat’ın gitmesini güney sınırımızda Kuzey Irak benzeri bir yapılanma gerçekleşirken elimiz kolumuz bağlı seyrediyoruz. Yakında o oluşunum siyasi bir de adı olacaktır.
Suriye’den savaştan kaçarak Türkiye’ye giriş yapanların sayısını kimse bilmiyor. 3 milyon sığınmacıdan söz ediliyor. Daha da gelecekler gibi görünüyor.
Keşke Suriyelilerin sorunları Türkiye’ye geçmekle bitmiş olsa… Her nedense Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek gibi bir düşünceleri var. Herhalde Türkiye’de aradıklarını bulamadılar, ya da Türkiye ile ilgili büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar.
Avrupa’ya geçmek kolay mı? Yasal yoldan mümkün değil. Hele Türkiye, Avrupa’ya “Şu kadar para verirseniz biz bakarız” dedikten sonra…
Suriyeli sığınmacılar bu defa yasa dışı yolları deniyorlar. Ege Denizi’nden en yakın Yunan adalarına geçmek… Bu yolda da binlercesi ölüp gidiyorlar.
Türkiye bu yasa dışı geçiş sürecini kontrol edebiliyor mu? Yani Suriye’den Türkiye’ye giren sığınmacılar Ege kıyılarına nasıl ulaşıyorlar ve o botlarla nasıl denize açılabiliyorlar?
Bu süreç devletin kontrolü dışında mı gerçekleşiyor?
Kötü niyetli insan tacirleri bütün bu aşamaları devletin bilgisi olmaksızın nasıl geçebiliyorlar?
Ege kıyısındaki bir kayıkçı Suriye’den gelenlerle nasıl temas kurabiliyor? Suriyelileri Ege kıyılarına kimler taşıyor? Bu işlerden kimler para kazanıyor? Devlet bu konularda çaresiz mi? Ya da insan kaçakçıları bu kadar usta mı?
Yani Suriyelilerin Ege kıyılarına ulaşmasını, o berbat deniz araçlarıyla denize açılmasını önlemenin bir yolu yok mu?
Bir anda onlarca ceset çıkartılıyor denizden, kıyıya vuranlar ve Ege Denizi’nde kaybolup gidenler… Devletin bunu önlemesi mümkün değil mi?
Mutlaka bir bağlantı var, birileri Suriyelileri karşılayıp Yunan adalarına geçirmek vaadiyle Ege kıyılarına getiriyor. Daha önce ayarlanmış botlarla denize açılıyorlar ve bot devriliyor, Suriyeliler ölüyorlar. Karşıya geçenler de vardır elbette.
İşte bu işleyişin devlet önünü kesemiyor mu?
Ege Denizi’nden çıkartılan her ceset aklıma bu soruyu getiriyor. Türkiye bu gidişata neden dur diyemiyor? Bu yolculuğun gerçekleşmesinde neden caydırıcı olamıyor?
Bu konuyu yüksek sesle tartışmanın zamanı gelmedi mi?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678