Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Don tehlikesi geçti!

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman: “Bugünden itibaren bölgemizde sıcaklıklar artmaya başladı. Fındık için şimdilik tehlike ortadan kalkmış durumda. Üreticiler olarak rahat bir nefes aldık” Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındıktaki zirai don tehlikesinin sona erdiğini belirtti.

TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA KALDIK

Yaman,  yaptığı açıklamada, Giresun’un orta ve yüksek kesimlerinde bir haftadır etkili olan kar yağışı nedeniyle sıcaklıkların sıfırın altında 5-6 dereceye kadar düştüğünü belirtti.
Aşırı soğukların zirai don tehlikesini de beraberinde getirdiğine işaret eden Yaman, “2004 ve 2014 yıllarının ardından fındık ürünü bu yıl da zirai don tehdidiyle karşı karşıya kaldı.Üreticiler olarak uykusuz ve endişeli geceler geçirdik. Geceleri sabahlara kadar zirai don nöbeti bekledik, lastik, odun ve saman gibi materyaller yakarak bahçelerimizde donun etkilerini azaltmaya çalıştık” diye konuştu. Yaman, Meteoroloji’den aldıkları bilgilere göre bugünden itibaren bölgede hava sıcaklıklarının artmaya başlayacağını, böylelikle fındık için zirai don tehlikesinin ortadan kalktığını ifade ederek, “15-20 derece seviyelerine kadar sıcaklıkların çıkacağını öğrendik. Endişeli ve korkulu günler artık geride kaldı. Fındık için şimdilik tehlike ortadan kalkmış durumda. Üreticiler olarak rahat bir nefes aldık” dedi.
Soğuk havanın ardından fındıkta hasar olup olmadığını tespit için arazide çalışma başlatacaklarını dile getiren Yaman, şunları kaydetti: “Birkaç gündür orta ve yüksek kolda yaşayan üreticilerimizden bahçelerinde zirai dondan dolayı zarar oluştuğu yönünde şikayetler alıyoruz. Bunlar ne kadar doğru bilemiyoruz. Bahçelerde zirai don nedeniyle zarar oluşup oluşmadığı birkaç gün sonra netleşmeye başlar. Birkaç gün içerisinde arazide çalışmalara başlayacağız. Yapacağımız incelemeler ve araştırmaların ardından değerlendirme toplantısı gerçekleştirerek, ortaya çıkacak sonucu rapor haline getireceğiz. Daha sonra da bu raporu Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne teslim edeceğiz. Araştırma yapmadan ‘fındıkta don hasarı oluştu ya da oluşmadı’ demek doğru olmaz.” Yaman, ürünlerini sigorta ettiren çiftçilerden bahçelerini kontrol etmelerini, zirai don nedeniyle hasar oluştuğu yönünde tespitlerde bulunanların konuyu TARSİM’e bildirmelerini istedi.