Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

DİYETE BAŞLADIM, EKMEK YEMEYİ BIRAKTIM!

Maalesef bu aralar bu cümleyi kendi başına diyete başlayanlardan çok duyuyorum. Zayıflamak isteyenler öncelikle hayatlarından ekmeği tamamen çıkardıklarını söylüyorlar. Halbuki bizim kültürümüze ters bir durum bu. Biz millet olarak ekmek yemeyi çok seven bir toplumuz. Sofralarımızın temel besini olan ekmeksiz diyet olmaz. Tabi burada bahsettiğimiz ekmek çeşidi önemli. Tercihimiz; tam buğday, çavdar, tam tahıllı, yulaflı olan ekmeklerdir.
Ekmek yemek şişmanlatır!
Tam tahıllı ekmek kilo aldırmaz aksine kilo vermenize yardımcı olur. Kilo kontrolü sağlar. Metabolizmanızın yavaşlamasını engeller. Formda kalmanıza yardımcı olur. Zayıflamamıza yardımcı olan böyle ekonomik bir besini neden hayatımızdan çıkaralım ki?
Ekmeğin önemi nedir?
Beynimizin tek besin kaynağı glikozdur. Glikoz karbonhidratların parçalanmasıyla elde edilir. Karbonhidratlar vücudumuzun en önemli besin öğeleridir. Dünya Sağlık Örgütü günlük enerjimizin % 55-60’ının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bitkisel kaynaklı besinlerde karbonhidratlar bulunur. Bu besinlerden işlenmemiş olanlar sağlık açısından en önemlileridir. Şeker, tatlı, pasta, çikolata gibi besinlerde de karbonhidrat bulunur ancak bu besinler sağlık açısından faydalı değildir. Üstelik kan şekerini hızla yükseltirler. Ancak tam tahıllı bir ekmekte bulunan karbonhidratın tüketimi kan şekerimizi dengelerken beynimiz için de gereken glikozun sağlanması açısından oldukça önemlidir.
Ekmeğin diğer önemli faydaları nelerdir?
· Tam tahıllı ekmeklerin posa içeriği fazladır. Yedikten sonra uzun süre tok tutar. Beyaz ekmekte ise posa yok denecek kadar azdır. Bu nedenle beyaz ekmek yedikten birkaç saat sonra tekrar acıkmaya başlarsınız. Bu da sizde sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı doğurur. Fazladan kalori alırsınız ve kilo almaya başlarsınız. Ekmek tercihi önemli.
· Tam buğday ekmeği B1,B2,B3, B9 vitaminleri içerir. B grubu vitaminler özellikle çocukların öğrenme ve kavramalarında oldukça önemlidir. Ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum, fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir. Besin değerleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca tiroid rahatsızlığı olanlar için en ideal besindir.
· Beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek olan bir besindir. Tüketiminden sonra salgılanan fazla insülin direkt yağa dönüşüp depolanır. Bu depolama çoğunlukla bel çevresinde gerçekleşir. Fakat tam tahıllı ekmeğin glisemik indeksi düşüktür. Daha az insülin salgılanır. Yedikleriniz de yağa dönüşmeden vücut tarafından kullanılır.
· Maya ve lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
· Kolon kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
· Cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur.
· Tip 2 diyabet riskini azaltır.
· Depresyonu azaltır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678