Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

DERSLERİNE ÇALIŞMIŞLAR

Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı ve yeni bir parlamento yapısıyla yoluna devam ediyor. 7 Haziran’dan bugüne seçim sonuçları önemli ölçüde değişime uğradı.

Çok fazla değişiklik beklemeyenler, 5 ayda ne değişti ki seçim sonuçları etkilensin diyenler fena yanıldılar. Türkiye’de nelerin değiştiğini alt alta yazamayız belki ancak seçim sonuçları çok değişti.
Bir kere Adalet ve Kalkınma Partisi 7 Haziran seçim sonuçları üzerinde çok kafa yormuş, deyim yerindeyse dersine iyi çalışmış. Kılı kırk yararak yapmış hesaplarını…
Siyasette başarının sırrı da bu olmalı.
Beş ay önce yapılan seçimin sonuçlarına bakarak seçmenin ne demek istediğini görmeye çalışmış. Mesajları doğru algılayarak seçmen görüşüne önem verecek girişimler gerçekleştirmiş.
Seçmenin beğenmediği uygulamalardan vazgeçer görünmeye gayret göstermiş. Politikalarında değişiklikler yapmış, söylemlerinde daha samimi bir dil tercih etmiş.
Mesela Cumhurbaşkanı’nın meydan maydan dolaşıp miting yaparak Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy istemesine izin vermemiş.
Üç dönem kuralı gereği aday olamayan partinin önemli isimlerini yeniden aday yapacak değişikliğe gitmiş.
Çözüm sürecini buzdolabına koyarak, daha önce hoşgörüyle yaklaştığı gelişmelere sert tepkiler vererek, askeri müdahaleler yapmak suretiyle seçmenin istediği görünüme bürünmüş.
Geçen seçimde muhalefetin ilgi çeken, özellikle ekonomik vaatlerini dikkate almış ve bazılarında bir adım öne geçecek söylemler geliştirmiş.
Küskün seçmenlerinin gönlünü almış, sandığa gitmeyen seçmenlerin bu defa oy kullanmasını sağlayacak girişimlerde bulunmuş.
Adalet ve Kalkınma Partisi seçmenden aldığı bu mesajları doğru yorumlayıp gereğini yaparken muhalefetin pek de oralı olmadığı görülüyor. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’yle Halkların Demokratik Partisi’nin önemli ölçüde oy kaybetmelerinin nedeni bu olmalı.
Onlar seçmenlerinden gelen mesajı seçmenin dile getirdiği anlamda değerlendiremediler. Milliyetçi Hareket Partisi hayırcı tavrıyla, Halkların Demokratik Partisi de terör örgütüyle olan ilişkileri nedeniyle oy ve vekil kaybettiler.
Bu seçimin en istikrarlı partisi Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Onun kazandığı veya kaybettiği pek tartışılmıyor. Ortaya koyması gereken sonuç bakımından, olması gereken yerde olmayışı bakımından bir kazanımdan söz edilemese de sayısal verilerle yapılan kıyaslamada bir kayıptan söz edilemeyebilir.
CHP uzun dönemdir bu kanaatkârlığını sürdürüyor. MHP ve HDP 7 Haziran seçimlerinde seçmenin verdiği mesajı dikkate alsaydı bugün sonuç daha da farklı olurdu. Belli ki derslerine çalışmamışlar.
Siyaset biraz da dersine iyi çalışma sanatı olmalı.
Bunun da en iyi Adalet ve Kalkınma Partisi yapıyor.
Bugün bu analizlere bir ölçüde ihtiyaç olsa da artık geleceğe bakma zamanı… Türkiye’yi neler bekliyor ve yeni parlamento bunların altından kalkacak mı? Halkın refah seviyesi artacak mı?
Terör sona erecek mi? Dış ticaret açığı kapanacak mı? Yatırımlar sürecek, durağan hale gelen kalkınmışlık yeniden canlanacak mı?
Seçim öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dile getirdiği parasal vaatler hayata geçecek mi?
Kalıplaşmış bir sözle tamamlıyoruz. Bu seçimin de asıl kazananı demokrasidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678