Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu kitap Giresun’da ve dünyada ilk

Giresun sivil toplum önderlerinden

Giresun sivil toplum önderlerinden araştırmacı yazar İbrahim İlyasoğlu tarafından yazılan Giresun Dernekler Tarihi önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyor.

Kendisi de bir dernek başkanı olan İlyasoğlu, özellikle Giresun, İstanbul, Ankara, Bursa, ABD ve Avrupa’da kurulan dernekleri ele aldığı kitabında derneklerin kuruluşu, faaliyetleri ve kurucuları hakkında önemli bilgiler veriyor.

Önemli sivil toplum önderlerinin görüş ve yazılarına da yer verilen kitapta 1900 yılından başlayarak Cumhuriyet döneminde Giresun ile ilgili kurulan derneklerin tarihi, derneklerin faaliyetleri, dernek ve STK’larda gönüllü faaliyet gösteren idealist insanlar ile yapılan söyleşiler ve röportajlar, derneklerle ilgili makalelerin derlendiği kitap ilgililerin başvuru kaynağı olmaya aday görünüyor.

Metin Toker, Halil Kütük, İbrahim Balcıoğlu, Nuri Yılmaz, Uğur Karaibrahimoğlu, Orhan Bayram, Aydın Petekçi, Bekir Bayram, Adnan Odabaş, Şükran Güral, Mehmet İpek, Kemalettin Kılıçarslan, Veysel Akalın, Nihat Öztürk gibi dernek ve vakıf yöneticisi ve yazarların yazı ve makalelerine yer verilen kitapta önemli sayıda habere de yer verilmiş.

İlyasoğlu kitabın yazılış öyküsünü şu şekilde değerlendirdi; “2004 yılında Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Güney Doğu illerine bir iş gezisi yaptığımızda, yolumuz üzerindeki Hakkâri’ye uğradık. Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası bizleri misafir ettiğinde, Başkan Ahmet Şen duygusal bir konuşma yaparak, “dağların arasında her şeyden mahrumuz, bir tarafta terör örgütü, diğer yanda devletimiz, iki arada mağduruz. Sizler Karadenizli olarak, bir ayağınız Ankara-İstanbul, diğer yanınız Avrupa-Amerika’da. Allah rızası için halimizi anlatın” dediğinde, dünyaya ne kadar açık olduğumuzu anladım.

Önemli olan çok sayıda demekte STK’da görev almak değil, bu görevleri yaparken Giresun’a, topluma faydalı faaliyetleri aşkla yapmaktır. Her görüşten, her meslekten insanın bir araya gelerek çalıştığı derneklerin daha başarılı olduğu araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Prof. Nazım Elmas bir sohbetimizde, gönülle yaptığınızda, başarı daima arkasından gelir, yüreğinizle yaptığınız işe devam edin demişti. Göç verdiğimiz illerde, bir araya gelemediğimiz 1980’li yıllarda, Giresunlular kâle alınmıyor, aday olamıyor, bürokraside görev alamıyor, iş hayatında öne çıkamıyordu.

Derneklerin ortaya çıkması, Giresun Dergisinin bu idealin öncülüğünü yapması ile Giresunluluk bilinci yükseldi. Gücünün farkına varan hemşerilerimiz 1990’lı yıllardan sonra çoğalan dernekler ile gücünü ortaya koydu. Milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri, siyasetçi olarak göreve getirildiler. Çevrenin genişlemesi ile iş hayatındaki başarıları da arttı. Bürokraside görev alan hemşerilerimiz ile gurur duyduk. Batlamalılar Derneği başkanı olduğum 1990’lı yıllarda dernek lokalimizi ziyaret eden milletvekillerine, bürokraside bölgemiz insanının çok az olduğunu söyleyerek, biz daha fazlasını istiyoruz” diyebilmiştim.

Kitap çalışması yaparken görüşüne ve ilçesine bakmadan Giresun, Ankara, İstanbul, Bursa, ABD, Avrupa’da ve diğer beldelerde bulunan, Giresun Dernekçiliğine emek veren idealist gönül adamlarına ulaşarak, yazı ve söyleşi talep ettim. Basın ve medyada çağrı yaparak katkı yapmaya davet ettim. Çağrıma cevap verenlerin makale ve söyleşilerini kitaba yazdım” diye belirtiti.

Kitap tanıtımının ve imza gününün 10 Nisan Pazartesi günü (bugün) saat 10,00-18,00 arası Can Akengin Sanat Galerisinde yapılacağı öğrenildi.