Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bektaşoğlu’ndan 2. soru önergesi

Bu haberin fotoğrafı yok

​Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu Zorunlu Trafik Sigortası primlerinde anormal artış sonrası bazı poliçelerin kasko poliçelerinden daha yüksek olarak yenilendiğini ve sürücülerin artan sigorta maliyeti sebebiyle kasko poliçesi yaptırmaktan vazgeçtiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması için soru önergesi veren Bektaşoğlu Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi ve Kasko Sigortası Poliçelerinin tek bir sigorta poliçesine dönüştürülmesi için kanuni düzenleme düşünülüyor mu diye sordu.

USULSÜZ HASAR DOSYALARINDA ANORMAL BİR ARTIŞ OLDUĞU DOĞRU MU?
Sürücülerin kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına geçilmesi ardından, Zorunlu Trafik Sigortası Poliçeleri üzerinden usulsüz hasar dosyalarında anormal artış ve bunun sigorta şirketlerinin primlerini yüksek tutmalarına sebep olduğu iddialarını gündeme taşıyan CHP Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu soru önergesinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e şu soruları sordu: “Karayollarında meydana gelen kazalarda hatası bulunmayan tarafın hasarlarını karşılamak üzere Zorunlu Trafik Sigorta Poliçeleri düzenlenmektedir. Trafik Sigortası tarifeleri 1 Temmuz 2008’den bu yana serbestçe belirlenmektedir. 1 Haziran 2015’den sonraki yeni dönemde yapılan düzenlemeler ardından teminatlar ve ödeme şartları değiştirilmiş, fakat tüketicinin poliçe fiyatlarına ilişkin şikâyetleri ve konuya ilişkin çözüm ve kanuni düzenleme beklentisi artmıştır. Teminatların yükseltilip kapsamı genişletilen sigorta poliçeleriyle, özellikle kaza yapan sürücülerin poliçesini yenilediğinde yüksek primlerle karşılaştığı, bunun yanında trafik geçmişi temiz olan sürücülerin primlerinin de düşmediği, bilakis onların da yüksek primler ödediği görülmektedir.”

Bu hususta:
1.2008-2015 yılları arasında, bu yıllar dâhil olmak üzere, Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi yaptıran ticari ve binek araç sayısı ve ödedikleri sigorta primleri toplamı iller bazında, ülke genelinde ne kadardır? Zorunlu Trafik Sigortası primleri binek ve ticari araçlar cinsinden en düşük,  en yüksek hangi ilimizde ve ne kadardır? Bu artış oranlarının ve iller arasındaki farkların sebepleri sizce nelerdir? Aynı dönemde kasko poliçelerinde de benzer oranlarda artış gerçekleşmiş midir? Zorunlu Trafik Sigortası primleri kasko primlerinden daha yüksek olan araç sayısı ne kadardır?
2.Bahsedilen dönemde Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmadan trafikte seyreden araç sayılarında artış olmuş mudur? Bu oran ne kadardır?
3.Zorunlu Trafik Sigortası primlerindeki artış ardından birçok sürücünün artık kasko poliçesi yaptırmadığı doğru mudur? Sürücülerin aynı anda Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Poliçesi yaptırma oranları nedir?
4.Sigorta şirketlerine hasar ödeten sürücülerin primlerindeki artış, yaptığı kaza ve hasar ödemesi ile açıklanırken, kaza yapmamış sürücülerin düşüş olması beklenen zorunlu trafik sigortası primlerinde meydana gelen ciddi orandaki artış nasıl açıklanmalıdır?
5. 2008-2015 yıllarında Zorunlu Trafik Sigortası primlerinden hazineye toplam ne kadar prim kesintisi yapılmıştır? Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerinden toplamda ne kadar SGK gider payı kesilmektedir? Bu uygulamalarla pirim artışlarının ilgisi bulunmakta mıdır?
6.Kaza yapan taraflar arasında Hasar Tespit Tutanağı uygulaması ardından Trafik Sigortası Poliçeleri üzerinden usulsüz hasar dosyalarında olağan dışı artış meydana gelmiş midir? Bu sebeple Sigorta Şirketlerinin zarar ettiği, primleri yüksek tuttuğu iddiaları doğru mudur? Usulsüz hasar dosyalarının önüne geçmek üzere hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz? Hasar Tespit Tutanağı uygulamasında değişiklik düşünülmekte midir?
7. Hasar bedeli ayırma uygulaması sebebiyle hazine tarafından el konulan Sigorta Şirketi var mıdır? Varsa sayısı nedir? Bu uygulamanın şirketler üzerinde baskı yarattığı ve daha yüksek poliçe tutarlarına sebep olduğu doğru mudur?
8.Primlerin piyasa şartlarında belirlendiği serbest tarife sistemi rekabeti ve prim düşüşlerini beraberinde getirmiş midir? Trafik Sigortası Poliçelerinde serbest piyasa uygulamasının zannedildiği gibi rekabet yaratarak fiyatları aşağı çekmediği, fiyatların Hazine Müsteşarlığı ve Sigorta Şirketleri ve konunun tarafı diğer kişilerden oluşacak komisyon kararıyla belirlenmesi uygulamasıyla daha makul düzeyde olacağını düşünüyor musunuz?
9.Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası uygulamasının tek bir sigorta poliçesine dönüştürülmesi biçiminde bir kanuni düzenleme mümkün müdür?
10.2016 yılında artışların bu şekilde devam etmesi beklenmekte midir? Daha adil bir trafik sigorta sistemi için kanuni düzenleme dâhil hangi tedbirleri almayı planlamaktasınız?