Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Banka Faizleri Nasıl Hesaplanır?

Bankacılık işlemleri denildiğinde ilk

Bankacılık işlemleri denildiğinde ilk akla gelen terim faizdir. Faiz, bankacılık ile iç içe bir durumdur. Katılım bankaları hariç bütün bankalar müşterilerine belirli oranlarda faiz uygular. Bu durum bazen müşterileri memnun etmese de bankacılığın gerekliliğidir. Banka faizi denildiğinde karşımıza iki tür faiz çıkar. Birincisi kredi faizi, ikincisi ise mevduat faizidir. Bu durumda müşterilerin sordukları iki soru ortaya çıkar; kredi faizi hesaplama ve mevduat faizi hesaplama işlemleri nasıl yapılır? Bankalar her ne kadar internet sayfalarında bir hesaplama aracı bulundursalar da müşteriler kendi faizlerini kendileri hesaplamak isterler.

Mevduat Faizi Hesaplama

Mevduat, müşterilerin faiz karşılığında istedikleri zaman veya belirli bir zaman sonunda geri almak suretiyle yatırılan paradır. Bu durumda vadeli ve vadesiz mevduat hesabı türleri mevcuttur. Burada önemli nokta vadesiz mevduat hesaplarında bir faiz getirisi bulunmaz. Para istenildiği zaman nakite çevrilir. Vadeli mevduat hesaplarında ise faiz getirisi mevcuttur. Bu hesaplar bulunduğu bankanın faiz oranlarına göre getiri sağlar. Bankalar, vadeli hesaplardaki parayı nakit ihtiyacı olan müşterilere kullandırıp işleterek yatırdığınız miktara değer katar. Böylelikle yatırdığınız para katlanarak size geri döner. Olay kredi sitesinden gerekli hizmeti alabilirsiniz.

Vadeli hesap günlük, aylık ve yıllık olarak üç farklı şekilde açılabilir. Burada en önemli nokta vadeyi iyi seçmektir. Çünkü vadesi dolmadan hesabınızdaki parayı çekerseniz faiz getirisinden yararlanamazsınız. En yaygın kullanılan vadeli mevduat hesap türleri,

  • TL
  • Döviz
  • Altındır

Vadeli bir hesap açmak için başvurduğunuz bankada mevcut bir vadesiz mevduat hesabınızın olması gerekir. Böyle bir hesabınız yoksa banka öncelikli olarak bir vadesiz mevduat hesabı açar. Sonrasında istediğiniz vadeli mevduat hesabı açılır. Günümüzde hesap açmak oldukça kolaylaşmıştır. Öyle ki açmak istediğiniz mevduat hesabını bankaların mobil uygulamaları üzerinden açabilirsiniz. Mobil uygulamaya erişim imkânı olmayanlar için şubeden de hesap açtırmak mümkündür.

Faiz oranları her bankada farklılık gösterir. Düşük faiz oranı olan bir hesapta kazancınız da pek tabi düşük olacaktır. Bunun için öncelikle ufak bir araştırma yapıp bankaların faiz oranlarını karşılaştırmak faydalı olacaktır. Peki mevduat faizi hesaplama işlemi nasıl yapılır. Bunun oldukça kolay bir formülü buluyor. Anapara *Faiz Oranı* Vade (gün)/36500 Bu formülde, bütün istenenler yerlerine koyulduğunda mevduat faizi hesaplanmış olur.

Kredi Faizi Hesaplama

Kredi, genel bir tanım olarak ödünç olarak verilen ve alınan mal ya da paradır. Bankacılık olarak bakılacak olursa, bankanın belli kriterleri sağlayan kişilere nakdi kaynaklarını belli bir bedel karşılığında kullandırmasıdır. Burada bahsettiğimiz bedel faizdir. En yaygın olarak bilinen ihtiyaç, konut ve taşıt kredisidir. Burada da yine her bankanın farklı faiz oranları bulunmaktadır. Kredi alırken bankaların faiz oranlarını karşılaştırıp en uygun bankadan almak yararlı olacaktır. Çünkü düşük faiz oranı demek daha düşük miktar demektir.

Kredi faizi, her ay ödenen borcun anaparasına uygulanarak taksitler halinde ödenir. Ayrıca krediye, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ve Kaynak Kullanım Destekleme Fonu kesintisi uygulanır ve bunlarda taksitlere eklenir. Fakat  kredi çekmek için bankaların bazı kriterleri vardır. Bunlardan bazıları her durumda aranan şartların başında gelen 18 yaşını doldurmuş olmak, yeterli kredi notuna sahip olmak, istenilen süre kadar sigortalı çalışmış olmak, maddi bir gelire sahip olmak ve bunu belgelemektir. Bu şartlar temel şartlar olup, her bankanın bunlara ilave olarak farklı şartları mevcuttur.

Kredi çekmeden önce müşterilerin aklına gelen ilk soru ne kadar faiz ödemesi gerektiğidir. Bankalar, internet sayfalarında bir faiz hesaplama aracı bulundurarak müşterilerin hesaplamasına olanak sağlar. Fakat kredi çeken insanların ödeyecekleri faizleri basit bir formül kullanarak hesaplamaları mümkündür. Bu formülü kullanarak ne kadar faiz ödeneceği kolaylıkla hesaplanabilir. Bu hesaplamayı kredi çekmeden önce birçok bankadan aldığınız faiz oranlarını kullanarak yaparsanız hangi bankada daha düşük faiz ödeneceği ön bilgisine ulaşmış olursunuz. Faiz*(1+Faiz)Taksit Sayısı/ ((1+Faiz)Taksit Sayısı-1)

Bu formülde istenilen bütün bilgiler yerine eksiksiz olarak koyulduğunda, çekilmiş olan kredinin ne kadar faiz ödemesi olduğu ortaya çıkar. Bunun hesaplanabilmesi için formülde istenen taksit sayısı ve faiz oranının doğru bir şekilde biliniyor olması gerekir. Bu iki formül sayesinde mevduat faizi ve kredi faizi kolaylıkla hesaplanabilir. Bu sayede açacağınız mevduat hesabı ve çekeceğiniz kredinin faizi ile ilgili ön bilgiye ulaşmış olursunuz. Olay kredi sitesinden her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.