Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2 bin yıllık kuyular tahrip edildi!

Bulancak Kuşluhan köyünde koruma

Bulancak Kuşluhan köyünde koruma altında bulunan Sit Alanı, tabela ve uyarı levhası olmadığı için kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

Kuşluhan Köyü İnperi mağarasında bulunan yaklaşık 2000 yıllık geçmişe sahip olduğu ileri sürülen Şarap Dinlendirme Kuyularının bulunduğu bu alan, Bulancak Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 24/04/2018 tarih ve 2600 sayılı yazısı ile Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 08/03/2018 tarih ve 2018/195 sayılı uzman raporunda Kuşluhan Köyü 122 ada, 2 parselde üzerinde ana kaya yüzeyine eski dönemlerde yapılan mağara şeklinde oyuklar, işlikler, kayaya oyma küçük çaplı kanallar bulunduğundan alana ilişkin ekli kadastral planda 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmişti.

2000 yıl boyunca hiçbir hasara uğramadan günümüze kadar ulaşan kuyuların bulunduğu bu alanda kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tarihi eser kazısı yapılması sonrası Tarihi Şarap Kuyuları zarar gördü.

Köy sakinlerinden Neriman Şahin gazetemize yaptığı açıklamada, “2000 yıllık kuyuların tahrip edilmesi bizi ziyadesiyle üzmüş, öfkelendirmiş ve geçmişe karşı mahcup kılmıştır. Mağaranın içinde barındırdığı tarihi ve kültürel dokusu Kuşluhan Köyünün değerini artırmak ve tarihine ışık tutmaktadır. Bize emanet edilen değerlerimizi korumak ve kollamak, burada yaşamış olan medeniyete, kendimize, ülkemize ve gelecek nesillere olan saygımız ve borcumuzdur” dedi.