Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

ZENCEFİL NEDİR?

Zencefil, zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Taze zencefil %80 su, %2 protein, %1 yağ, %12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir
Binlerce yıldır mide ağrısı, mide bulantısı, ishal tedavisinde kullanılan zencefil günümüzde cerrahi öncesi bulantılar için, kemoterapi veya gebelik kaynaklı mide bulantısı, romatoid artrit ve osteoarterit için de kullanılmaktadır.
Zencefilin faydaları nelerdir?
– Kemik sağlığını artırdığı ve eklem ağrısını hafiflettiği Miami Universitesinde yapılan bir araştırmada kanıtlanmıştır
– Antik çağlardan beri ishal tedavisinde kullanılmıştır. Diyare oluşturan ve teşvik eden karın spazmlarını ve gazını önler. Gastrointestinal probleri tedavi etmekte kullanılır.
– Sindirimi bozacak ve mideyi yatıştıran yüksek şeker seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
– Yapılan araştırmalar zencefildeki organik bileşikler ile kanseri önleme arasında olumlu korelasyon olduğunu göstermiştir. Ayrıca son yapılan çalışmalar yumurtalık kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını göstermiştir.
– Anti-inflamatuar etkileri nedeniyle migren, menstruel kramplar veya ameliyattan kaynaklanan ağrı türlerini iyileştirmeye yardımcı olur.
– Mide bulantısını azaltır.
– Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
– Öksürüğün kesilmesinde ve boğaz ağrılarının iyileştirilmesinde kullanılır. Bunun için; Bal, zencefil ve karabiber ile hazırlamış olduğunuz karışımı tüketebilirsiniz.
– Toz zencefil yağ yakmak ve obeziteyi tedavi etmek için yararlı olan termojenik maddeler içerir.
– Karaciğer fonksiyonunu ve karaciğer sağlığını iyileştirmede etkisi vardır.
Zencefilin yan etkileri nelerdir?
– Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce takipli doktoruna danışmaları gerekir. Zencefil çayının aşırı tüketimi bu ilaçlar kullanan kişilerde kanama ve iç kanama riskini artırabilir.
– Şeker hastalarının aşırı miktarda zencefil veya zencefil çayı tüketmeleri kan şekerlerinin hızlı düşmesine ve buna bağlı olarak hipoglisemi oluşmasına neden olabilir.
– Bazı kişilerde sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
– Ameliyat olacak bir kişinin, ameliyat öncesinde uzun süre zencefil çayı tüketmesi kan pıhtılaşmasını güçleştirebilir.
Tansiyon düşürücü ilaçlar kullanan kişilerde kan basıncının aşırı düşmesine yol açabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678