Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yaylalarımıza elektrik istiyoruz”

Dereli İlçesine bağlı köy

Dereli İlçesine bağlı köy dernekleri bir araya gelerek başta yöre halkının sorunları olmak üzere HES’lerin bölgeye etkisi, yayla turizmi ve köy yollarının durumunu istişare toplantısında masaya yatırdı.

Tepeköy Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kesim Kırkaya’nın ev sahipliğinde dernek lokalinde bir araya gelen Sarıyakup Köyü Dernek Başkanı Hidayet Güven, Kızıltaş Köyü Dernek Başkanı Kamil Ataş, Tamdere Köyü Dernek Başkanı Cengiz Özdemir’e vekaleten Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Dönmez ve bazı dernek üyeleri bölgenin sorunlarını konuştular.

Yapılan istişare toplantısında köy dernek başkanlarının en büyük sorunlarının yaylalarında elektrik olmamasıydı. Özellikle bölgelerinde çok sayıda HES inşaatları ve santrallerinin bulunmasına rağmen, günümüzde yaylalarında elektriksiz yaşamaya devam ettiklerinin üzücü bir durum olduğunun altı çizilen toplantıda şu konular görüşüldü.

“BİZ NEDEN YARARLANAMIYORUZ”

Kendi dernekleri ve diğer komşu köy derneklerini temsilen konuşan Tepeköy Dernek Başkanı Kesim Kırkaya şunları söyledi; “HES santralleri yaylalarımızdan sadece 3-5 km uzaklıkta olmasına rağmen yaylalarımızda elektriksiz bir yaşam sürmeye devam ediyoruz. Elektrik bizim yaylalarımızdan ve köylerimizden akan derelerden üretilirken, biz neden yararlanamıyoruz. Bu durum bizi ziyadesiyle üzüyor. Derelerimize sahip çıkılsın. Bölgemizde yapılan HES inşaatları derelerimizi gün geçtikçe kurutmaya devam ediyor. Can suyu dedikleri suyu da bizden almalarına az kaldığı düşüncesindeyiz. Derelerimizde bulunan balıklar artık yok oluyor. Diyelim ki HES’ler bir ihtiyaç, yapılması gerekiyordu ve yapıldı. Peki HES’lerin yapıldığı güzergahta bulunan derelerin ıslah çalışmaları neden yapılmıyor. Onca hafriyatlar derelere dökülüyor. Bölgemizin geleceğinin tehlike altında olduğunu düşünüyoruz.”

“ÇÖZÜME KAVUŞMASINI İSTİYORUZ”

Diğer bir sorunun ise köylerdeki elektrik direkleri ve trafolar olduğunu vurgulayan Kırkaya, “Bölgemize ilk elektrik 1986 yılında geldi. Elektrik direkleri ve trafoların bazıları eski. Bunlar artık tehlike saçar hale geldi. Ayrıca alt yapının yetersiz olmasından dolayı da sıkça kesintiler meydana geliyor. Bunların da bir an önce çözüme kavuşmasını yetkililerden istiyoruz” dedi.

“YAYLA YOLLARIMIZ İYİLEŞTİRİLSİN”

“Her ne kadar köylerimizde bulunan hanelerin büyük çoğunluğu Giresun’da ikamet ediyor olsa da yaz aylarında yaylacılık yapılmaya devam ediliyor. Köy ve yayla yollarımız kötü durumda. Şehir merkezine yakın köy yollarının neredeyse tamamı asfalt ve beton yapılmışken, bizim yollarımızın birçoğu halen ilk açıldığı gibi toprak. Özelliklede yayla yollarımız çok kötü. Yayla yollarımızı güzelleştirip, elektrik getirip, bu bölgelerimiz de cazip hale getirilse, yayla turizmine kazandırılsa iyi olmaz mı? Buna örnek olarak bölgemize has 20 yıldır yapılan bir yayla festivalimiz var. Festivalimizin yapıldığı alan olan Sağrakgöl Yaylasına ve bölgede bulunan Karagöl, Sağrakgöl ve birçok göle giden yayla yolu düzensiz halde. Bir an önce bizlerinde sesi duyulsun istiyoruz.”

 “VERİLEN SÖZLER TUTULSUN”

“Toplantıda siyasilere de bir çağrıda bulunan dernek başkanları, sadece seçim zamanları değil her zaman kendilerinin hatırlanıp, ziyaret edilmesi ve yapılan ziyaretlerde de verilen sözlerin tutularak yerine getirilmesini istediklerini ifade ettiler.”