Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Elif Günal

YAŞAM KAYNAĞIMIZ SUYUN FAYDALARI NEDİR?

Su yaşamımızın devamı için gerekli olan en temel besin öğesidir. Vücudumuzun % 60’ı sudur. Suyun bedenimize, cildimize, organlarımıza, saçlarımıza, hücrelerimize birçok faydası vardır. Günde kg başına 30 ml kadar su içmemiz gerekir. Su içmek için susamak beklenmemelidir. Sağlıklı bir insan 1.5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını nefes, terleme ve eklem hareketleri ile olmak üzere toplam 2.5 litreye yakın sıvı kaybeder. Yiyeceklerden aldığımız sıvıların haricinde geriye kalan 2 litreyi su içerek yerine koymalıyız.

Suyun zayıflamaya etkisi var mı?  

Suyun zayıflamaya çok büyük etkisi vardır. Eğer vücutta sıvı tüketimi azalırsa, depolanan yağ oranı artmaya başlar ve vücut kilo almaya başlar. Kilolu insanların metabolizmalarını daha aktif hale getirmeleri için daha fazla su tüketmeleri gerekir. Yapılan araştırmalar öğünlerden yarım saat önce tüketilen 2 bardak suyun öğün içerisinde alınan enerjinin 75-90 kalori kadar daha az alınmasına yardımcı olduğu saptanmıştır. Su tüketmek vücudumuzda açlık hissini azaltacak ve dolayısıyla az yememizi sağlayacaktır.

Az su içersem ne olur?

Yine az su içildiğinde yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları görülebilir. Vücut ısısının % 2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafızada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olur. Bu yüzden gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmek çok önemlidir.

Fazla su tüketmek zararlı mı?

Aşırı su içilmesi durumunda ise vücutta yoğun bir elektrolit kaybı meydana gelir. Bu ise hücre içi ve dışı sıvıların dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu yüzden içilen miktara çok dikkat edilmelidir.

Egzersiz sırasında içilen suyun zayıflamaya etkisi var mı?

Eğer vücut egzersizleri yapıyorsanız ya da spor yapıyorsanız, her gün daha fazla su içmelisiniz. Diğer içecekler suyun yerini tutmaz. Çay ve kafeinli içeceklerle su gereksiniminizi giderdiğinizi düşünmeyin. Bu içecekler idrar söktürücüdür, vücutta su kaybına neden olur. Günde içtiğiniz çay veya kafeinli içecek kadar da su tüketmelisiniz ki kaybedilen sıvıyı yerine koyabilesiniz. Ayrıca egzersiz sırasında ara ara su içmek de metabolizmayı %30 hızlandırmaya yardımcı olur. Bu da yağ yakımını hızlandıracak dolayısıyla da kilo vermeye katkısı olacaktır.

Suyun diğer önemli faydaları nelerdir?

  • Cildi güzelleştirir. Su, stresten kaynaklanan sivilcelerin çıkmasını önleyebilir, vücuttaki hormon dengesinin normale dönmesini sağlar. Bol su içmek cildi nemlendirir. Cilt susuz kaldığı zamanlar, cilt de kurur ve çatlamaya başlar. Vücudun susuz kalması var olan mor halkaların daha da belirginleşmesine neden olabiliyor. Derinin alt kısmındaki hücreler susuz kalınca büzülüp gözler çukura kaçmış gibi görünür.
  • Vücut ısısını ayarlar. Ödemin atılmasında yardımcı olur.
  • Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarıya atılmasını sağlar.
  • Emziren annelerin süt yapıcı en önemli kaynağı pek bilinmese de sudur. Bu nedenle emziren annelere günde 2.5-3 litre kadar su içmeleri önerilir.
  • Hücrelere besin ve oksijen taşır.
  • Eklemlere destek sağlar.
  • Ağız kokusunu önler.
  • Fiziksel performansı artırır, kas kaybını destekler.
  • Selülit oluşumunu azaltır.
  • Saç problemleri; kırık, kepek, dökülmeye engel olarak, saça sağlık katar.
  • Kabızlığı engeller. Su eksikliği sırasında vücut, iç dokularından su çekerek dışkının sertleşmesine, dolayısıyla kabızlığa yol açar. Yeterli su içildiği takdirde bağırsakların çalışması normal seyrinde olur ve kabızlık önlenir.
  • Böbrek ve karaciğerdeki yükü azaltır.
  • Vitaminler, mineraller ve diğer besinlerin çözülmesine yardımcı olur.

Kış aylarında su tüketimi çok azalır. Hastalıklara yakalanma riskiniz de yüksektir. Suyunuzun antioksidan içeriğini artırmak için özellikle gribe karşı koruyucu olmasını sağlayabilirsiniz. Suyunuzun içerisine limon, zencefil ve taze nane ekleyebilirsiniz. Görebileceğiniz yere ortalama 2- 2.5 lt su koyup yudum yudum içebilirsiniz. Eğer su içmeyi unutuyorsanız teknolojiden yararlanıp telefonunuza su içmek için hatırlatan bir program indirip size uyarı verince içebilirsiniz. Eğer suyun tadı size tatsız geliyorsa limon ve tarçınla tatlandırarak içebilirsiniz. Gün içerisinde yeterli su içip içmediğimizi idrarımızın rengine bakarak anlayabiliriz. Eğer rengi berrak ve açık sarı ise bu sizin yeterli su içtiğinizi gösterir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678