Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım Bakanına don afetini sorusu

Bu haberin fotoğrafı yok

​Geçtiğimiz hafta, yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesinde de hava sıcaklıklarında ani düşüş yaşanmış ve ardından yüksek kesimlerde fındık bahçelerinin zirai dona maruz kaldığı açıklanmıştı. Geçen yıl yaşanan don afetinin yaralarını bu sene telafi etmek isteyen bölge üreticisinin yeni bir afetle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Konuyu soru önergesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına ileten Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu yeni zirai don afetinden nerelerde ve ne kadar fındık alanının etkilendiğini sordu. Geçen yıl don afetine maruz kalan yüksek kesimlerin yaşanan yeni zirai dondan tekrar zarar gördüğünü ifade eden Karaahmetoğlu hasar tespit çalışmaları yapılıyor mu diye sordu.

“Geçen yıl olduğu gibi geçtiğimiz hafta da, farklı günlerde Karadeniz Bölgesinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi ile meydana gelen soğuk hava dalgası, kar yağışı neticesinde yeniden zirai don yaşanmıştır. Yine geçtiğimiz yıl olduğu gibi özellikle yüksek kesimlerde fındık ağaçlarının zirai dondan büyük ölçüde zarar gördüğü ifade edilmektedir. Yüksek rakımlardaki fındık ağaçlarının tekrar zirai dona maruz kalması ardından ürün kaybına ilişkin değerlendirmelerin ancak yapılacak tespitler ile ortaya çıkacağı belirtilmektedir.” Buna ilişkin olarak:

1.Yaşanan don afeti neticesinde meydana gelen hasar tespiti yapılmaya başlanmış mıdır? Hasar tespitine ilişkin hangi kurumlar ve Bakanlığınıza bağlı hangi birimler çalışma yürütmektedir?

  1. Yaşanan zirai don ile ilgili olarak başta TARSİM olmak üzere, İl, İlçe Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odaları diğer kurum ve kuruluşlara kaç üretici tarafından ne kadar ihbar yapılmıştır? TARSİM Bölge Müdürlüğü hangi ilçelerde hasar tespit çalışması yürütmektedir?

3.Zirai don fındık yetiştirilen hangi illerimiz ve hangi ilçelerinde, hangi yükseklikteki tarım arazilerinde yaşanmıştır?

4.Zirai dondan ne büyüklükte fındık bahçesini ve ne miktarda ürünün etkilendiği düşünülmektedir?

  1. Zararın boyutu nedir, hasar ve ürün kaybı ne zaman ortaya çıkacaktır?

6.Özellikle yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinin geçtiğimiz yıl da zirai dondan etkilendiği ve ürün alınamadığı bilinmektedir. 2014 yılında yaşanan zirai don ardından, zarar görmüş fındık ağaçlarının önümüzdeki yıllarda kendilerini onaramayıp verimlerinin düşük olacağı tahminleri yapılmıştır. Bu sebeple iki yıl üst üste yaşanan zirai don’un aynı üreticiyi tekrar mağdur edeceği ve yüksek rakımlarda fındık üretimi ile geçimini sağlamaya çalışan üreticinin oldukça yoksul olduğu düşünülerek bu üreticilerimiz için ek destek sağlayacak mısınız?

7.Fındık üretimimizin artık talebi karşılayamadığı düşünüldüğünde ve piyasa ihtiyacı göz önüne alınarak üst üste iki yıl zirai don yaşayan fındık bahçelerinde önümüzdeki yıllarda fındık üretimi yapılabilmesi için hangi tedbirleri almayı, hangi teşvikleri sağlamayı düşünüyorsunuz?