Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SANDIKLA YENİ SAYFA

Ülke yönetiminde yeni bir

Ülke yönetiminde yeni bir dönem başlatacak olan 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde birçok ilk yaşanacak.

İKİ SEÇİM BİRDEN

Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim sisteminde köklü değişiklikleri öngören kritik seçime sayılı günler kaldı. 10 Ağustos 2014’de ilk kez cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, bu kez hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimi ay gün gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde sert kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsenmesine bağlı olarak yürütme yetkisi cumhurbaşkanına, yasama yetkisi de TBMM’ye ait olacak. Yürütme meclisin tamamen dışında olacak, böylece yürütmenin yasama üzerindeki baskısı ortadan kalkacak.

İTTİFAK DÖNEMİ

Partiler ilk kez ittifak kurarak seçime girebilecek. Seçmenler 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Türkiye 24 Haziran’da seyyar sandık uygulamasıyla da ilk kez tanışacak. Cumhurbaşkanın partisiyle ilişiği kesilmeyecek, görev süresi 5 yıl olacak.

TASARI YERİNE TEKLİF

Yeni sistemde çalışmalar komisyonlarda gündeme gelecek. Çalışmaların hepsi mecliste komisyon aşamasında yapılacak. Bir kanun teklifinin çeşitli sivil toplum kuruluşları, paydaşlar ya da akademisyenlerle görüşülmesi, tartışılması gibi hususlar komisyonlarda gerçekleşecek.