Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kokulu üzümün kaybolmaması için fidan dağıtıldı

– Giresun’un yöresel ürünlerinden olan kokulu üzümün devamlılığının sağlanması için bin üzüm fidanı çiftçilere verildi

Bu haberin fotoğrafı yok

GİRESUN (AA) – Giresun'un yöresel ürünlerinden olan kokulu üzümün devamlılığının sağlanması ve gen kaynağının korunması amacıyla çiftçilere bin üzüm fidanı dağıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bölgede yapılan kokulu üzüm yetiştiriciliğinin çoğunlukla fındık bahçeleri içerisinde veya kızılağaç gibi yüksek ağaçlara sarılı olarak düzensiz şekilde yapıldığı belirtildi.

Elde edilen üzümlerin taze olarak tüketiminin yanında pekmez ve şıra yapımında da kullanıldığının ifade edildiği açıklamada, bu üzümden yapılan pekmez ve şıraların yöresel pazarlarda oldukça rağbet gördüğü vurgulandı.

Açıklamada, kokulu üzümün sağlık yönünden çeşitli faydalarının da bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğuna işaret edilerek, "Buna karşın son yıllarda özellikle fındık bahçelerinde bulunan asma sarılı ağaçların ve üzüm asmalarının ekonomik ömrünü tamamlaması veya kesilmesi ile yöremize özgü olan kokulu üzüm asmalarının sayısı giderek azalmaktadır." denildi.

Fındık Araştırma Enstitüsünce yapılan çalışmalarda suda çözülebilir kuru madde miktarı yüksek, meyveleri iri, yüksek kaliteli ve verimli üzüm fidanları elde edildiğinin aktarıldığı açıklamada, fidanların geleneksel yetiştiriciliği yapılan bölgelerde dağıtıldığı ifade edildi.

Proje ile birlikte kokulu üzümün ağaçlara sarılmadan telli terbiye ve pergola sistemlerinde, tekniklerine uygun olarak yetiştirilmesi konusunda eğitim verilerek daha az masraf ve emek harcanarak verimli ve kaliteli ürün elde edilmesi hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, proje kapsamında dağıtılan biz üzüm fidanını ile bölgede yetiştiriciliği giderek azalan yerel çeşitlerden kokulu üzümün gen kaynaklarının korunmasının sağlanacağı vurgulanarak, yöresel pazarlarda rağbet gören kokulu üzümden elde edilen pekmez ve şıra üretiminin artırılarak, Giresunlu çiftçilerin gelir kaynaklarının çeşitlendirileceği belirtildi.

Projenin Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edileceği de bildirildi.