Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karadeniz yaylaları şenlenecek

Türkiye’nin önemli doğa ve

Türkiye’nin önemli doğa ve yayla turizm merkezlerinden Doğu Karadeniz’de, haziran ve ekim ayları arasında 150’nin üzerinde yayla şenliği ve festival gerçekleştirilecek.
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif turizm hareketlerini tercih eden yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak noktaları arasında artık Doğu Karadeniz’in yer almaya başladığını belirtti. Doğu Karadeniz’in dağ ve yaylalarının özellikle son yıllarda Arap turistler tarafından büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Kansız, “Doğu Karadeniz, vadileri, yüksek dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, doğası, yöreye has gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı yayla şenlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Doğu Karadeniz yaylaları, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor” diye konuştu.
KARADENİZ’DE DÜZENLENMESİ PLANLANAN ŞENLİKLER
Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun ve Bayburt’ta bin ile 2 bin 500 rakımlı 2 bini aşkın yaylanın 150’den fazlasında haziran-ekim döneminde geleneksel yayla şenlikleri ve festivaller düzenleniyor. Doğal zenginliklerinin tanıtımında önemli paya sahip yayla şenlikleri kapsamında, uzun burun, atma türkü, tahta biçme, çay ve fındık toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yayla güzeli, fındık güzeli, çeşitli spor yarışmaları, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve yöresel giysi yarışmaları da yapılıyor. Bölgede, Rize’de Ayder, İkizdere Dağ Horozu, Anzer, Güneyce Varda, Güneysu Handüzü, Ardeşen Golazeno şenliklerinin yanı sıra, diğer illerin de düzenlendiği etkinlikler şöyle: “Trabzon’da, Şalpazarı Ağasar, Kadırga, Sis Dağı, Sultan Murat, Akçaabat Hıdırnebi, Çaykara Kuşmer, Tonya Kadıralak, Düzköy Karadağ Yaylası şenliği, Artvin’de, Kafkasör, Sarıgöl Boğa Güreşleri, Borçka Kafkas Arı ve Bal Festivali, Yusufeli boğa güreşleri, Çamlıbel, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, Ardanuç Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Güreş Festivali, Giresun’da Kümbet, Bektaş, Sis Dağı, Karaovacık ve Aksu yayla şenliği, Gümüşhane’de Zigana, Kuşburnu ve Pestil Şenliği, Kadırga, Kazıkbeli ve Güvende yayla şenliği, Bayburt da ise Dede Korkut, Soğanlı ve Kopuz köyü yayla şenlikleri.”