Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KARA’DAN KRİZ FIRSATÇILARINA SERT TEPKİ

Ahilik Teşkilatı ise Türkler

Ahilik Teşkilatı ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmaya esas olan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sisteminde benzer yönleri olan bir teşkilattır” dedi.
Kara şöyle konuştu: “Ahilik yaklaşık 1000 yıla yakın bir gelenektir. Esnaf ve Sanatkar kesimi Ahilik Kültürünün oluşturduğu, geliştirdiği ve bu güne kadar getirdiği sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik “Öğretmensiz bir halk üniversitedir.” Günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren benzeri bulunmayan bir kültür medeniyet hazinesidir. Bu kadar guru verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmadan köklerinden, geleneklerinden destek alarak güçlü çıkışlar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadır.
Son günlerde para piyasalarında yaşanan dalgalanma neticesinde ürünlere piyasa şartlarının çok üzerinde zam yapmak ve stokçuluk yapmak ahilik ilkesi meslek ahlakı ile bağdaşmamaktadır. Vatandaşlarımızın direk alım gücünü hedef alarak yapılan her türlü fiili ve haksız kazancı asla tasvip etmediğimiz adımlardır. Herkesin fedakarlık yapmak zorunda olduğu böyle kritik dönemlerde fırsatçılık yapmak, krizleri fırsat olarak görmek asla Ahilik ilke ve gelenekleri ile bağdaştırılamaz.
Ayrıca çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz talep dengesi ile uyuşmayan fiyat artışları ve stokçuluk gibi piyasa fiyat dengelerini bozucu davranışlar mili ekonomimize de çok ciddi zararlar verir. Bu dönemde döviz kurlarındaki yaşanan dalgalanma büyük şirketlerden küçük esnaf ve vatandaşlarımız üzerinde etkili oldu. Dolayısı ile ekonomik anlamda tüm vatandaşların üzerinde bir baskı oluştu bu durumu ortadan kaldırmak için Hükümetimiz bir dizi tedbirler aldığını açıkladı. Ekonomik kurum ve kuruluşların aldığı tedbirleri Giresun Esnaf Odaları Birliği olarak destekliyoruz. Bu sorunlar sadece devlete havale edilerek çözülemez. Piyasalardaki eski bir alışkanlığın kanunen de suç olan stokçuluğun başladığına dair yaygın tespitlerimiz olduğu açıkça ifade edebiliriz.
Kimi işletmeciler ve toptancılar ekonomide yaşanan dalgalanmaları fırsat bilerek ürünlerini satmamakta ve faiş fiyatlarda haksız kazanç elde etmeye çalışmaktadırlar. Bugün ahilik etkinlikleri münasebeti ile ülkemiz dış odaklarca Türk ekonomisine yapılan saldırılar karşısında bu tür yollara başvuran, tevessül eden kişi ve kurumları uyarıyoruz. Gün birlik olma günüdür. Her zamankinden daha fazla üretme ve dışa bağımlılıktan kurtulma günüdür. Gün Türk milletinin kenetlenme günüdür.
Bu vesile ile tekrar ifade ediyoruz ki Bizler Ahilik geleneklerine uyduğumuz sürece vatana ve millete sadakattan asla taviz vermeyiz ve vermeyeceğiz. Ülke düşmanlarının amacına hizmet eden stokçuluk ve fırsattan yararlanmak için aşırı zam sevdalarına mesajımız şudur. Hiçbir siyasi düşünce, ırk dil, din ayrımı yapmaksızın çoluğumuzun çocuğumuzun ülkemizin geleceği için devletimizin yanında dimdik durmalıyız.
Bu krizi kazanç kapısı olarak gören fırsat düşkünü insanlar vatandaşlarımızı mağdur ettiği gibi Esnafımızı da karalamaktadır. Bu işlere tevessül edenlerin vatandaşlarımız tarafından ihbar edilerek kamuoyuna teşhir edilmesini talep etmekteyiz.”